IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия налага „данък грях“

Цигарите и енергийните напитки поскъпват двойно

10:42 | 12.06.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Финансовият център King Abdullah в Рияд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият център King Abdullah в Рияд. Снимка: Ройтерс

В Саудитска Арабия пушачите ще бъдат принудени да бъркат по-дълбоко в джобовете си. Заради нов данък цената на кутия цигари се удвоява от днес, предава  AFP. Цените за енергийните напитки също скачат със 100%.

Акцизът, известен като "данък грях", се налага върху "нездравословни продукти", които могат да причинят здравословни проблеми и в крайна сметка да увеличат медицинските разходи, плащани от физически лица или правителството, става ясно от становище на местната данъчна служба (General Authority of Zakat and Tax, GAZT).

„Свързахме се с бизнеса и организирахме множество семинари за въвеждане на селективен данък, както в данъчната служба, така и в Търговската камара", казва Мохамед Алк-Мади, който управлява отдела за връзки с обществеността в GAZT.

С новия данък кралството се опитва да компенсира спадащите постъпления в хазната заради ниските цени на петрола. След новия налог кутия с цигари струва средно до 5,70 евро, обяви данъчната служба в Рияд. 

Няколко дни преди въвеждането на данъка десетки пушачи са се опитвали да намерят кутии от обичайните си цигари. И докато потребителите се опитват да натрупат цигари на цена отпреди облагането, доставчиците се опитват да запазят продуктите от рафтовете, докато цените не се покачат, пише Arab News.

Обичаните особено заради алкохолната забрана лимонади и други подсладени безалкохолни напитки поскъпват с 50 на сто. 

Освен етикетите на енергийните напитки с двойна цена, на рафтовете е публикуван и нов знак, който гласи: „Енергийните напитки са вредни за здравето".

Пълното предупреждение е публикувано като текст върху кутиите на напитките. Предупреждението, написано на английски и арабски език, гласи: „Този продукт не носи никакви ползи за здравето. Консумацията на повече от два кена на ден може да се отрази негативно на вашето здраве!“.

Предупреждението се отнася предимно за лица под 16-годишна възраст, бременни жени, кърмачки, хора със сърдечни заболявания, хора с високо кръвно налягане или диабет, хора, алергични към кофеин.

До началото на годината обаче гражданите на Саудитска Арабия въобще не трябваше да плащат данъци. Заради падащите цени на петрола властите в страната въведоха различни налози. От следващата година правителството ще въведе и данък добавена стойност в размер на 5 на сто за определени стоки. И държавната субсидия за гориво и други потребителски стоки бе значително занижена, добавя AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
tisia
преди 6 години
...амиииии ,ако имаш нещо генетично?...това твоето с вноските е пълен смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 6 години
пък плащам едни и същи здравни вноски като всички останали----но не плащаш същия акциз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
panther
преди 6 години
Пише в статията - ДДС-то от 5% вече е планирано за 2018.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Да, господ бутна цената на петрола... Просто имат твърде много разходи и се мъчат да си укрепят бюджета, но ако не са кофеинови наркомани, пушещи по 3 кутии цигари на ден, не виждам как ще им се получи. Надявам се отново да падне до 30$ барела и да фалират наглите чаршафи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
panther
преди 6 години
В Европа и България много отдавна има акцизи на цигарите и алкохола, които са със сходна задача. В България акциза на горивата също има цел да събира от населението пари (за бюджета), които държавата не може да събере от бизнеса (доколкото има такъв).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
Господ изпитва човеците както изпращайки им нямане, така и изобилие. А незаслуженото /с труд/ изобилие развращава. Излиза, че тази теократична монархия е къде по-грешна от нас, "неверниците". Прати им, Боже, ДДС 20% и Дянков за финансов министър! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
на тия им свършиха мангизите ми се струва и са се чудят кво да праят, а имат да дават и едни 100 големи за сделки за пушки, мани мани ..... ако постои още малко така петрола през следващите 3/4 годинки (което ше си е напрао екстра) тъкмо ше им свършат кинтите за разни кретении, джамии и ислямизации дет плащат в Европата тия бандзовви, да пукнат там .... или може би е време да преотркият бордеите с куррвондилите, а тва па колко такси "грехове" ше им донесе ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Да бе ... в здравната каса , тая черна дупка ! Ти като живееш праведно що ти е здравна каса ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
bgMan
преди 6 години
Добра идея.При положение, че не не пия и не пуша, гледам да се храня и живея здравословно но пък плащам едни и същи здравни вноски като всички останали, искам да имам повече здравни права от пушачите и алкохолиците, които съзнателно се тровят с ***.Не е лоша идеята всичко, което вреди на тялото да поскъпне значително, само че средствата от това да отиват в здравната каса и никъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Данък "грях" ...яко ! Колко мангизи мое да се смъкнат у Европата ... Пияндурници , *** , педалли и наркомани ... бецален бите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още