IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Киров: Инвестициите в имоти се възстановяват през 2017 г.

Рискът за България не е толкова местен, български, а е свързан с глобалните промени на пазара, коментира директорът "Инвестиции" в Colliers

15:38 | 12.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 г. се очаква обемите на инвестициите в недвижими имоти да възстановят нивата си от пика през 2007. Това каза Георги Киров, директор „Инвестиции“ в Colliers, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа през първото тримесечие на 2017 г. отбелязват ръст от 70% спрямо същия период на предходната година, каза Киров. "Очакваме 2017 г. да покаже по-големи обеми спрямо 2016 г. „Типично е през първото тримесечие да има по-малко продажби, защото инвестиционните фондове харчат средствата подобно на бюджетните предприятия - по-малко в началото и повече в края на годината. Шансовете обемите да са повече от 2016 г. са доста сериозни", допълва той.

"Разликите между държавите в Централна и Източна Европа все повече се стопяват. Може би България беше до миналата година държавата, която показваше разлики спрямо останалите държави от ЦИЕ. Чехия, Унгария и Полша са страните, които правят най-голяма част от обемите за целия регион. Всички останали държави възстановиха преди година и половина нивата на инвестициите в областта на недвижимите имоти от 2007 г. През 2017 очакваме тези обеми да се възстановят и в България".

"Рискът за България не е толкова местен, български, а е свързан с глобалните промени на пазара - кога ще ни повлияе. При нас разликите между пик и дъно са много съществени и плаши много инвеститорите. В момента пазарът е в отличен контекст - има недостиг на определен тип имоти, за разлика от други държави, където има излишъци. Ако световните пазари изпаднат пак в рецесия, това би било проблем, но това няма да бъде проблем, произтичащ от нас".

Какъв тип инвеститори привлича България? Имаме ли потенциал да се изравним с Чехия, Унгария и Полша? По какво българския пазар прилича на румънския? Може ли председателството на България на Съвета на ЕС да се превърне в притегателен фактор за инвеститори в областта на недвижимите имоти? Какъв е обемът на незаетите офис площи в София? Какво е характерно за жилищния пазар?

Вижте целия коментар в първата част на предаването:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Пази се от брокер-оптимист. То кризата изгони доста селско население по градовете, та това движи растежа в имотния сектор заедно с банковия кредит. До скоро София растеше, сега вече и София намалява май. Населението бяга към градове във всички развиващи се страни. Западането на почти цялата страна за единия софийски растеж едва ли е нещо много добро. Добре поне, че за разлика от Станишев този човек признава възможността за внасяне на криза отвън. Всичко е в лихвите сега. Чува се за покачване вече. Малкото камъче обръщало колата - пепел ми на езика. То не се строи в големите градове, а се доосира пейзажа градски. Нека спазваме терминологията. Стари двойно по-големи набори ще се сменят от млади, полумалцинствени, силнонеграмотни, поне 25 процента емигрирали. Ами бъдете си оптимисти - полезно е за здравето - психическото поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още