IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори призовават България да не допуска мажоритарната избирателна система

Във Франция тази система доведе до тотален крах, каза Михаил Константинов

12:00 | 14.06.17 г. 2
Анализатори призовават България да не допуска мажоритарната избирателна система

България не трябва да допуска мажоритарната избирателна система, заяви социологът Андрей Райчев пред Bulgaria ON AIR. Той и математикът проф. Михаил Константинов обясниха защо според тях промяната не е добра за страната.

Вчера комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен на 10 май 2017 г. от Цветан Цветанов. „За“ проекта за промени гласуваха 12 народни представители, а 10 бяха „против“. 

Законопроектът предвижда промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна, като управляващите се аргументират с проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум, на който част от българските граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система.

„Никой не е искал сериозно да промени тази система“, каза Михаил Константинов. Почти сигурно е според него, че няма да се въведе мажоритарното гласуване.

Той посочи, че във Франция, където се гласува по този начин, се е стигнало до тотален крах – на последните избори Еманюел Макрон получи 30 на сто от гласовете и взе 82% от мандатите в парламента.

"Това е безумна, глупава система. Мачът завършва 3:1, а крайният резултат е 13:1 - това е тази система", даде пример Андрей Райчев.

Константинов посочи, че в България това би означавало според резултатите от последните избори ГЕРБ да получат 180 мандата при разлика 2 на сто със следващите. Това означава, че в страната ще има непрестанно протести и избори.

Изведнъж с 30 на сто влияние получаваш 70 на сто власт и това не може да не свърши трагично, смята и Андрей Райчев.

Според него за България е подходяща изборната система в Германия, но срещу въвеждането й ще има съпротива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Брях!Партийната мафия е ангажирала всички слугинажни ресурси,срещу мажоритарната система.А щом така неистово се вие срещу нея,това значи,голяма опасност за партийната мафия!Оттук нататък,всичко зависи от степента на апатия на Стадото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 1
Батя
преди 6 години
Славчо, славчо.. уж срещу Боко се бориш а най-голямата услуга си напът да му направиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още