IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София прие новите правила за SOFIX. Сирма и ИХ България са основни кандидати

В окончателния вариант е отпаднала идеята за понижаване на критерия за стойност на фрий-флоута до 5 млн. лв. Промените са след разследване на Investor.bg

13:11 | 15.06.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
БФБ-София прие новите правила за SOFIX. Сирма и ИХ България са основни кандидати

Разследването на Investor.bg oт преди няколко месеца, според което  Българската фондова борса е използвала грешни данни при ребалансирането на основния индекс SOFIX и от него неправилно отпадна "Индустриален холдинг България" за сметка на "Еврохолд България", вече дава конкретни резултати. 

По-конкретно - в четвъртък БФБ-София прие новите правила за определяне на състава на SOFIX - след продължителна съгласувателна процедура с участието на браншовите асоциации, съобщиха от борсовия оператор.

През април 2017 г. промените бяха анонсирани и са приети в тогава предложения вариант, но с едно изключение - отпаднала е идеята за понижаване на критерия за стойност на фрий-флоута до 5 млн. лв. и той остава 10 млн. лв., както и досега.

Досега класирането се осъществяваше на база стойността на фрий-флоута (стойност на акциите в малки акционери, като за малки се приемат тези с дял под 5%).

От следващото актуализиране на състава на SOFIX (през септември 2017 г.) ще се ползват новите критерии, които ще са 4 и то с равно тегло. 

Остава класирането по най-голяма пазарна стойност на фрий-флоута. Втори критерий ще е най-голям брой сделки за последния шестмесечен период. Трети е най-голяма медианна стойност на седмичния оборот за последния шестмесечен период. Четвъртият критерий е най-малка средно-аритметична стойност на спреда между цените „купува“ и „продава“.

Остава и предварителният критерий за брой на акционери, които следва да са поне 750. След изпълнението му, както и на още няколко предварителни критерия, компаниите се сравняват по горните 4. 

Този критерий за брой на акционерите вече се покрива от Сирма груп холдинг АД, което по последни данни на БФБ-София стои добре и по критерия "пазарна стойност на фрий-флоута" (20,2 млн. лв.) при дял на фрий-флоута от 32,36%.

По последните данни от Централен депозитар АД (към 9 юни 2017 г.) фрий-флоута на Сирма груп холдинг АД обаче е вече 41,29% или 24,51 млн. акции. Така пазарната стойност на фрий-флоута вече е 25,77 млн. лв., което към септември може и да е достатъчно за влизане в SOFIX по старите критерии, въпреки че в момента не е. Но да не забравяме, че вече има още 3 критерия, изчислението на които е сложно и окончателният състав на SOFIX ще стане ясен след решението на БФБ-София през септември.

Вероятно е Индустриален холдинг България АД (ИХ България) да се пребори за връщане в индекса (с текущата пазарна стойност на фрий-флоута от 27,9 млн. лв. и 14-то място по брой сделки), докато Сирма е на 20-то място по брой сделки.

Сравнително лоша позиция по критерия брой сделки в последните 6 месеца има Холдинг Варна АД, което в момента е в SOFIX, тоест в избраните 15, а е на 39-то място по брой сделки за посочения период (изключвайки Expat SOFIX ETF, което не е кандидат за SOFIX).

Възможно е и да няма промяна в индекса през септември 2017 г., както и съвсем други компании от горепосочените да влязат или излязат от SOFIX. 

Припомняме, че в средата на март разследване на Investor.bg показа, че БФБ-София е използвала некоректни данни при изчислението на състава на основния борсов индекс. В резултат от него неправилно отпадна  "Индустриален холдинг България", а влезе  "Еврохолд България". В отговор от борсата обявиха, че изчисленията са правилни, но в крайна сметка Комисията за финансов надзор (КФН) задължи оператора да поправи методологията си.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 6 години
В бързината сме пропуснали, извиняваме се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Кака Дечка
преди 6 години
новите критерийНЕГРАМОТНИЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още