IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутсорсинг индустрията движи над 70% от търсенето на офис площи под наем

Пазарът разчита още на фармацията и финансовия сектор

17:31 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 70% от търсенето на офис площи под наем е генерирано от аутсорсинг индустрията, показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Forton.

Дружествата от сектора на изнесените услуги остават ключов фактор на наемния пазар на офиси, следвани от фармацевтичните компании и финансовия сектор.

Търсенето от страна на аутсорсинг бизнеса е продиктувано от разрастването на операциите и обезпечаване на бъдещи разширения. Това се потвърждава и от данните на Българската аутсорсинг асоциация, според която приносът на тази индустрия за 2015 е 3,4% от БВП на страната, а прогнозата е до 2020 г. този дял да нарасне до 6%.

Търсенето на площи от аутсорсинг бизнеса е насочено както към София, така и към големите градове на страната за позициониране на втори офис.

Тази година фокусът на индустрията е върху Бургас, който бе отличен през 2016 г. като град с най-голям потенциал за аутсорсинг растеж. В морския град ще се проведе традиционната годишна конференция на аутсорсинг индустрията, съпътствана от официална церемония по връчване на технологичните награди в сектора.

„Свидетели сме на това как технологичният бум променя средата около нас и инвеститорите в офис площи трябва да се съобразяват. Тенденции като работата от вкъщи, липсата на фиксирано работно място и гъвкавото вътрешно разпределение на офисите ще стават все по-забележими на пазара. Ще нарастват и изискванията на наемателите към енергийната ефективност и оползотворяването на ресурсите, тъй като самата корпоративна култура се променя“, коментира изпълнителният директор на Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още