IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността от офисите в Европа пада до рекордно ниско ниво в края на март

„Ножицата“ между първостепенните и второстепенните пазари на офиси в Европа се затваря още малко според глобален консултант

16:26 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Доходността от офисите в централните бизнес райони в Европа се понижава до рекордно ниско ниво от малко под 4% през първото тримесечие на тази година, показват данни на консултантската компания Savills.

Най-силен спад е отчетен в Ла Дефанс в Париж – с 50 базови пункта, Амстердам – с 40 базови пункта, Виена – 25 базови пункта, Ситито в Лондон – също 25 базисни пункта, както и шестте най-големи града в Германия, които се разглеждат в една група – 10 базисни пункта.

С продължаващото понижение „ножицата“ между първостепенните и второстепенните пазари на офиси в Европа се затваря още малко, отбелязва компанията.

Данните на компанията показват още, че от гледна точка на обем на трансакциите пазарът на бизнес имоти в Европа като цяло не отбелязва съществени постижения в сравнение с предходната година. Общият обем за периода януари-март достига 44,5 млрд. евро, което е с около 30% над средното ниво за десет години назад.

Най-силен ръст на обемите е отчетен в Гърция – със 130%, която тръгва от доста ниска ценова база, както и в Австрия – с 50%, Холандия – 41%, и Норвегия – 35%.

Нарастващата трансгранична активност в Скандинавските страни, Германия, Франция, Италия и Великобритания оказва натиск върху активността на местните инвеститори. Делът на местните инвестиции от общия обем намалява до 48% през първото тримесечие, а на трансграничните се увеличава до 52% средно за Европа. Най-висок е този дял в Италия – 81%, Испания – 63%, и Холандия – 61%.

Германия е най-предпочитаната дестинация за инвестиции в имоти през първото тримесечие. Най-силен ръст на активността на германския пазар отбелязват американските инвеститори, които започват да се оттеглят от Великобритания.

Франция е предпочитана най-вече от европейски инвеститори, както и купувачи от Азиатско-тихоокеанския регион, докато Великобритания привлича най-вече азиатски инвеститори.

Високата ликвидност и свитото предлагане на качествен продукт на водещите пазари на бизнес имоти в Европа все повече насочват инвеститорите към по-второстепенни дестинации. В тази връзка делът на инвестициите на водещите пазари в общия обем на вложенията продължава да намалява за сметка на второстепенните пазари, посочват експертите.

Savills прогнозира още, че средният ръст на наемите на офис площи в централните бизнес райони в Европа ще достигне 3,6% тази година. Най-силно повишение се очаква в Осло – 28,2%, Стокхолм – 8,3%, Амстердам – 8%, и Париж – 7,6%.

Само за Лондон се очаква спад от 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още