IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага плащането на административни услуги да става чрез банкови карти

Масово държавните и общински учреждения отказват плащания чрез ПОС-терминал въпреки наличието на такъв

11:07 | 19.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финансовото министерство е подготвило промени в Наредбата за административното обслужване, които регламентират плащането на административни услуги чрез банкови карти през т. нар. ПОС-терминали. Проектът на наредбата е публикуван на страницата на ведомството.

Според текстовете вътрешните правила за организация на административното обслужване в съответните администрации следва да се променят така, че да може всеки, който иска, да заплаща дължимите такси за обслужване и издаване на различни документи и чрез карта.

В момента на повечето места се изисква плащането да се обработи през банково гише, което е значително по-скъпо. Както е известно, повечето банки нямат такси за плащане чрез ПОС-терминал, но един банков превод на гише обикновено е между 1 и 5 лева. Дори в КАТ всички плащания са или в брой или през банково гише. 

От описаното в оценката на въздействието към наредбата става ясно още, че масово държавните и общински администрации използват твърде слабо, или изобщо не използват метода на разплащане чрез карти. 

Всъщност възможността за събирането на приходи и други постъпления на бюджетните организации чрез картови плащания вече бе регламентирана в Закона за ограничаване плащанията в брой (ЗОПБ). Отговорността и инициативата за реалното въвеждане и прилагане на тази форма за плащане обаче остана в ръцете на ръководителя на съответната организация.

Поради тази причина от Министерство на финансите предлагат трайно да бъде регламентиран механизъм за насърчаване прилагането на картови плащания от съответните администрации и особено от тези, които предоставят административни услуги на значителен брой физически лица. Наредбата урежда и механизъм, чрез който да се следи дали и как се изпълняват разпоредбите.

С оглед на намеренията на управляващите да редуцират значително плащанията в брой, идеята всички държавни и общински структури да извършват картови разплащания, никак не е лоша. 

Източник: МФ

„Широкото прилагане в публичния сектор на картовите плащания е насочено към намаляване на финансовата тежест на потребителите при извършването на плащания на дължимите такси или цени на административните услуги, оптимизиране на безналичните плащания в публичния сектор и намаляване на разходите, свързани с обслужването на плащания в брой, е една от приоритетните инициативи на прави?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Много текст, но не разбрах има ли и какви са санкциите за чиновниците, които саботират плащането през терминал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още