IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Макрон завоюва пълно мнозинство във Франция, Гърция бе спасена за пореден път, а Каталуния настоява за своя референдум

12:51 | 19.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Каталуния все пак настоява да проведе референдум за независимостта си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Каталуния все пак настоява да проведе референдум за независимостта си. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока. 

България

Белгийската банка KBC приключи успешно сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 млн. евро. Сумата представлява 1,10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г. Придобиването, което беше обявено на 30 декември 2016 г., е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган.

"Заедно с продавача трябва да прехвърлим акциите след заплащане, да регистрираме новата собственост и да поемем оперативното управление на банката и на другите компании, които ще станат част от финансовата група КВС. Процесът на подготовка, който започнахме преди месеци, ще приключи и след това ще започне същинската интеграция в различните направления до месец след приключване на сделката. Държим на коректността пред широката общественост и клиентите на СИБАНК и ОББ - сегашни и бъдещи, да бъдат информирани, че чисто формално и юридически двете компании не могат да се слеят от първия ден и ще продължат да работят известно време като отделни банки", каза преди няколко седмици в интервю за Investor.bg Петър Андронов, който е кънтри мениджър на КВС Груп за България и ще оглави новата банка след сделката.

В сектора на недвижимите имоти пък беше сключена най-голямата сделка у нас - собственикът на търговския център The Mall - фондът NEPI, обяви, че купува мол "Сердика Център" и офисите в него за рекордните 207 млн. евро.

Европейската комисия одобри мерките на България в помощ на БДЖ. Брюксел констатира, че мерките не нарушават правилата на Европейския съюз за държавните помощи.

ЕС и еврозоната

Еврогрупата даде „зелена светлина“ за изплащането на пореден транш от кредитната линия за Гърция. Страната ще получи общо 8,5 млрд. евро. Конкретни обещания за облекчаване на дълга обаче все още няма. Не е ясно и дали Международният валутен фонд ще участва финансово в програмата. 

Партията на президента Еманюел Макрон "Републиката напред" печели мнозинство във френския парламент. Това сочат първите прогнозни резултати от балотажа на парламентарните избори, които се проведоха във Франция в неделя, съобщава "Фигаро". Според тези данни партията на Макрон ще има 360 депутатски места.

Съветът на финансовите министри от ЕС реши да закрие процедурата за прекомерен дефицит срещу Португалия и Хърватия. С това той последва съответна препоръка на Европейската комисия. И двете държави са изпълнили през 2016 г. Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит (максимум 3% от брутния вътрешен продукт).

В Италия най-вероятно няма да има предсрочни избори. Бившият министър-председател Матео Ренци заяви, че следващите избори ще се проведат, както е планирано, в края на мандата през пролетта на 2018 г. По-рано необходимата избирателна реформа се провали, след като политици от различни партии бяха блокирали двупартийния компромис в последния момент.

Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че на 1 октомври тази година ще организира референдум за независимостта на североизточния испански регион въпреки забраната на съда. Централното правителство в Мадрид обаче обяви, че ще предприеме съдебни мерки срещу подобен вот. Дори и покупката на нужните 8000 урни се счита от властите в Мадрид за „престъпление“. Длъжностни лица, които приемат доставката на урни, са заплашени от уволнение.

Английската централна банка остави непроменена паричната си политика. Въпреки това обаче разединението се задълбочава, след като трима членове на Комисията по парична политика са гласували за увеличение. На предишното заседание само Кристин Форбс поиска повишение на лихвата до 0,5 на сто, а днес към нея се присъединяват Майкъл Сондърс и Иън Маккафърти. Междувременно през май инфлацията във Великобритания остана на ниво от 2,9% - най-високо равнище от четири години, тъй като слабият паунд оскъпява вноса.


source: tradingeconomics.com

През май инфлацията в еврозоната остана на най-ниското си ниво от половин година. 


source: tradingeconomics.com

САЩ

Федералният резерв на САЩ вдигна, както се очакваше, основния си лихвен процент още един път. Целевият диапазон за Fed Funds Rate вече възлиза на 1 до 1,25%. В допълнение Федералният резерв обяви, че възнамерява да се освободи от закупените през последните години облигации като част от програмата за количествено облекчаване. Подробна информация за графика Джанет Йелън, разбира се, не даде, но се очаква това да стартира до края на годината.


source: tradingeconomics.com

Американското финансово министерство  разкри първоначалните си планове за реформа на финансовата система. Предвижда се някои ограничения на банките в търговската им дейност да бъдат облекчени, както и да има облекчения по отношение на годишните стрес тестове. В същото време следва да се ограничат правомощията на Бюрото за финансова защита на потребителите.

Япония

Японската централна банка продължава да държи на своята експанзивна парична политика. Може да се говори за промяна тогава, когато бъде постигната инфлация от 2 на сто и тя остане стабилна, заяви ръководителят на банката Харухико Курода.

Турция

Турската икономика нарасна през първото тримесечие изненадващо силно. Брутният вътрешен продукт расте на годишна база с 5 на сто. Силното нарастване се дължи преди всичко на по-високи държавни разходи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още