IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институтът Ifo повиши прогнозата си за икономическия растеж в Германия

Оживеното вътрешно търсене и силният растеж на износа, подкрепени от възстановяването на еврозоната, ще стимулират ръста тази и следващата година

15:26 | 20.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оживеното вътрешно търсене и силният растеж на износа, подкрепени от възстановяването на еврозоната, ще стимулират икономическия растеж на Германия през тази и идната година. Това посочи днес германският Институт за икономически изследвания Ifo, повишавайки прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика през 2017 г., предаде Ройтерс.

„Преминахме през толкова силна първа половина (на годината - бел. ред.), че импулсът вероятно ще продължи и през идната година“, посочи Тимо Волмерсхойзер, ръководител на икономическите изследвания в института.
Ifo повиши прогнозата си за германския растеж до 1,8% спрямо 1,5% по-рано, допълвайки, че рисковете, свързани с решението на Великобритания да напусне ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, са намалели от началото на годината.

„Приемаме, че преговорите за Brexit между Великобритания и ЕС ще продължат без големи сътресения и план за излизане ще се появи на ранен етап без каквито и да било негативни последици върху икономическата взаимозависимост между ЕС и Великобритания“, каза Волмерсхойзер за преговорите, които започнаха в понеделник.
За 2018 г. институтът прогнозира икономически растеж от 2 на сто, което е повишение спрямо очакваните по-рано 1,8 на сто.

„Възходящата тенденция е задвижвана от вътрешната икономика, особено от строителството и потреблението“, допълва Волмерсхойзер. "Сега обаче имаме и промишлеността. Засилването на икономиките от еврозоната и останалата част от света значително стимулират износа", отбелязва той.

Потреблението, строителството и държавните разходи са основни двигатели на германския растеж, откакто износът постепенно отслабна. Тези три стълба на растежа са подкрепени от силния трудов пазар и средата на ниски лихви, създадена от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Ifo прогнозира броят на заетите в Германия тази година да достигне исторически рекорд от 44,2 млн. души спрямо 43,6 млн. миналата година. 

Очаква се инфлацията да се ускори до 1,7% тази година и 1,6% през 2018 г. спрямо 0,6 на сто през 2016 г.

Според института ЕЦБ ще започне да излиза от програмата си за изкупуване на облигации идната година на фона на укрепването на възстановяването в еврозоната.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Локомотивите на Е С - Германия и Франция набират скорост Това несъмнено ще повиши скоростта на предвижване и на останалите 25 вагона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още