IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меглена Кунева: ЕС преглътна загубата на Великобритания

Моторът на Европа е отново включен и това в голяма степен променя динамиката, твърди бившият еврокомисар

10:59 | 21.06.17 г. 1
Меглена Кунева: ЕС преглътна загубата на Великобритания

Европейският съюз (ЕС) преглътна загубата на Великобритания и е готов да преговоря за намирането на общо решение. Това коментира бившият еврокомисар Меглена Кунева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ преговорите за излизане на Великобритания от общността не се водят във вакуум, а в конкретна политическа среда.

"Франция се появи отново на европейската и световната сцена. Германия вече не е неохотният хегемон, тя има партньор. Моторът на Европа е отново включен и това в голяма степен променя динамиката", отбеляза тя. 

"От друга страна, Великобритания загуби един голям партньор в лицето на САЩ след решението на Доналд Тръмп да изтегли страната от Парижкото споразумение. В този контекст при Великобритания нещата не се развиват по начин, по който очакваха Тереза Мей и хората, подкрепящи Brexit", подчерта още Кунева. 

Тя обаче добави, че съществува едно важно условие, за да поеме общността в правилната посока, а именно - европейските страни да останат единни.

Гостът коментира и приоритетите на Естония, България, Австрия, които ще председателстват Съвета на ЕС.

"Всяка страна, която е външна граница на ЕС, се опитва да привлече съседите. България трябва да се опита да привлече Западните Балкани, посочи тя. 

"Това няма да се случи в рамките на следващите шест месеца, но ние трябва да го запишем в заключенията на Съвета и да предвидим повече работни групи", коментира Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Хихи... А България преглътна загубата на Кунева - на некой да му липсва бившият вицепремиер и министър на образованието..?. хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още