IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният фонд на Катар е прехвърлил на финансовото министерство активи за 30 млрд. долара

Трансферът е свързан с процес на преструктуриране на фонда, който е започнал в началото на годината, според източници на Ройтерс

12:27 | 22.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Катар е трансферирал над 30 млрд. долара от местните си активи към финансовото министерство на емирството и може да продаде и други активи като част от план за преструктуриране. Това предава информационната агенция Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Дяловете на фонда в 18 местни компании са прехвърлени на финансовото министерство още преди дипломатическия разрив в региона, посочва агенцията. Сред тях са акции в Qatar National Bank, телекомуникационния оператор Ooredoo, Qatar Electricity & Water Co., Qatar Islamic Bank, Qatar National Cement, Mayaza Qatar Real Estate и други.

Qatar Investment Authority – един от най-големите суверенни инвестиционни фондове в света, е прехвърлил дяловете, за да може финансовото министерство да осъществява пряко наблюдение с обещанието, че ще ги управлява активно. Т.е. може да се очаква продажба.

Същите дялове се очаква да носят годишен дивидент на хазната на емирството в размер на над 3 млрд. риала (824 млн. долара) годишно. Все още няма официално решение какво ще се прави с тези допълнителни приходи.

Друг източник на информационната агенция казва, че преструктурирането на държавния инвестиционен фонд на Китай е започнало още в началото на тази година. Засега от институцията отказват коментар. Фондът рядко коментира дейността си публично. Смята се, че управлява активи за около 300 млрд. долара по целия свят, посочва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още