IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската икономика превъзхожда британската в началото на преговорите

Ситуацията би могла да насърчи представителите на ЕС в преговорите за Brexit и да отслаби британската страна

12:26 | 23.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато преди година Великобритания гласува да напусне Европейския съюз (ЕС), защитниците на тази идея твърдяха, че британската икономика е теглена назад от бавно нарастващия нефункциониращ съюз. Година по-късно, когато най-после преговорите за Brexit започнаха, ситуацията е коренно различна, пише Associated press в свой анализ.

Икономиката на Великобритания нараства по-бавно от гръцката, домакинствата й обедняват с ускоряване на инфлацията, а правителството се бори да остане на власт. Другите 27 членки на ЕС, междувременно, изглежда са преминали на по-висока скорост и са намерили нови сили от избирането на проевропейски правителства, както стана във Франция.

"Ролите се размениха донякъде", коментира Джеймс Никсън, главен икономист за Европа в Oxford Economics. "Европейската икономика в момента се радва на стабилен подем и доверието, особено към ЕС, се подобрява", допълва той.

Ситуацията би могла да насърчи представителите на ЕС в преговорите за Brexit и да отслаби британската страна, макар все още далеч да не е сигурно как ще се развие преговорният процес, предвиден да продължи две години.
За Великобритания това е смяна на ролята, след като бе подкрепена от силен растеж в последно време, дори след изключително важния вот на 23 юни 2016 година да напусне Евросъюза.

Вместо да изпадне в рецесия след решението за излизане от ЕС, както много икономисти прогнозираха, миналата година Великобритания бе една от най-бързо нарастващите икономики в Групата на седемте водещи промишлени страни (Г-7). Това до голяма степен се дължеше на резкия спад в стойността на лирата в резултат на вота за Brexit, което направи британския износ по-евтин на международните пазари.

ЕС и най-вече еврозоната, обединяваща 19 страни членки, все още бяха разклатени от дълговата криза, повдигнала въпроси за бъдещето на еврото, и се бореше с притока от бежанци, търсещи убежище от войната в Сирия. Гласуването в подкрепа на Brexit постави въпроси и за бъдещето на ЕС и неговите отявлени критици, включително много политически партии, се опитаха да му нанесат удари на ключови избори във Франция и на други места.

За Великобритания нещата определено се влошиха тази година. Британският премиер Тереза Мей се провали зрелищно в осигуряването на мнозинство за Консервативната си партия на парламентарните избори, които самата тя свика по-рано този месец, подкопавайки доверието в способността си да остане на власт. И икономиката започна да проявява ясни признаци на влошаване. 

Обезценяване с 15% на лирата спрямо долара тласна нагоре инфлацията, тъй като оскъпи вноса, понижавайки жизнения стандарт, защото повишаването на заплатите не догони темпа. Последицата е, че домакинствата харчат по-малко - продажбите на дребно нарастват с най-бавния си темп от четири години.

Несигурността, витаеща около изхода от преговорите за Brexit - като например възможността Великобритания да напусне пораженчески ЕС без сделка - вероятно също ще подтикне потребителите към предпазливост. Както и перспективата за по-високи лихви от Bank of England. Заседанието по паричната политика от миналата седмица показа, че трима от осемте членове на ръководството изненадващо за подкрепили вдигане на лихвените проценти за първи път от близо десетилетие.

Поевтиняването на лирата помогна на износителите, като направи стоките им по-евтини по света. Само че влиянието от обезценяването не трае дълго и рейтинговата агенция DBRS твърди, че каквато и да бъде формата на сделката по Brexit, несигурността "вероятно ще окаже неблагоприятно въздействие върху икономиката и фискалните сметки".

Крайният резултат е, че в момента Великобритания е на дъното на таблицата по растеж в Г-7. Дори Гърция, която тъкмо излиза от икономическа депресия и се ползва с международна спасителна помощ, се справя по-добре с тримесечен растеж от 0,4 %, двойно по-голям от британския.

Филип Хамънд, когото след изборите Мей отново назначи за министър на финансите, все повече се застъпва за необходимостта бизнесът да бъде в центъра на дискусиите по Brexit, преди всички други съображения като например възстановяване на суверенитета или налагане на ограничения върху имиграцията.

"Когато миналия юни британците дадоха гласа си, те не гласуваха да станат по-бедни или за по-малко сигурност", заяви във вторник Хамънд. "Те в действителност гласуваха да напуснат ЕС. И ние ще напуснем ЕС. Това обаче трябва да стане по начин, който работи за Великобритания. По начин, който отдава предимство на британските работни места и укрепва просперитета на Великобритания", добави той.

И докато във Великобритания положението категорично се влоши, то в останалата част от ЕС небосклонът се проясни.
Популистките, евроскептични политици в Австрия, Холандия и Франция не успяха да постигнат напредъка, който може би са очаквали, на изборите напоследък. Междувременно се засилват очакванията германският канцлер Ангела Меркел отново да спечели вота тази есен. Освен това няма изгледи дълговата криза в региона скоро да се възпламени повторно, след като Гърция получи парите, от които се нуждаеше, за да покрие големи задължения с падеж това лято.

"Втората половина от годината вече изглежда далеч по-малко заплашителна", отбелязва Саймън Дерик, главен пазарен стратег в BNY Mellon.

Може би най-важният развой за икономиката е избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция и големият успех на неговата партия на парламентарните избори в неделя (18 юни).

Макрон бе избран с мандат за дълбоки реформи във френската икономика, сред които улесняване на наемането и уволняването на служители. Икономиката на Франция от години не се е представяла по-добре, което може да накара хората да приемат по-леко промените.

Всички признаци сочат, че френската икономика, която години наред изоставаше в Европа, е преминала на по-висока скорост. Също може да се каже и за по-широката икономика на еврозоната, която нарасна с 0,6 % през първите три месеца на годината.

Инвеститорите добиват все повече увереност за перспективите й, като някои фондове, сред които Blackrock и Morgan Stanley, препоръчват на клиентите да залагат повече на европейски акции.

Все още не е ясно докъде ще доведе тази разлика в икономическото развитие от двете страни на преговорната маса за Brexit. Обезпокоителното за Великобритания е, че ЕС ще може да устои малко повече, отколкото можеше преди година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dimat
преди 6 години
Я сложете британската икономика,до "икономиките" на аборигенските държави от Източна Европа,особено,до Супер Аборигения и ще видите истинското "измерение" на британската икономика.В така наречената "Европа" има няколко икономики,съизмерими с британската,при това,всички вкупом и една плеяда от икономически пустини,които захранват господарите си със всичко необходимо.Без това захранване от техните икономики няма да остане и следа!ЕС(Германия,преди всичко и няколко други сателити),са в положението на британската(а и другите западни) империи,които просперираха няколко века,за сметка на колониите!А съвременните колонии,сме всички ние аборигенски държави от Южна и Източна Европа(с изключение на Италия,донякъде),които доставят "просперитет" на господарите и пушечно месо срещу Русия,за Главния господар!!!И колкото и да ви гъделичкат словесно господарите,че сте от един "великсъюз",това не променя факта,че просто сте роби на разположение на господарите,за да им вършите мръсната работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
крас
преди 6 години
СЯКАШ ЧЕТА ВОЕННА СВОДКА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.КЪДЕ СМЕ НИЕ В НЕЯ?Ние пак сме на "правилната" страна на силния, на ГЕРМАНИЯ.ПАК НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА СТОИ СЪЩАТА ЦАРСКА ФАМИЛИЯ НА КОЯТО НА РОЖДЕННИЯ ДЕН НА 16 ЮНИ ПОСТРОЕНИ КАТО ПРЕД МАВЗОЛЕЯ НА ЛЕНИН ЧИННО И ТЪРПЕЛИВО ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА И ЦЕЛИЯТ ДЪРЖАВЕН АПАРАТ ЧАКАШЕ РЕДА СИ ЗА ДА ПОДНЕСЕ ПОЧИТТА И УВАЖЕНИЕТО СИ КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ЦАРСКАТА ИНСТИТУЦИЯ."ОБЕДИНИТЕЛЯ НА НАЦИЯТА" за който говори Станишев по царски приемаше елита , а църквата и лично Неофит му пя за здраве поменавайки титлата му на ЦАР!НЕ САМО В АНГЛИЯ , и НЕ САМО В ЕВРОПА но и у нас са настъпили промени превърнали РЕПУБЛИКАТА в МОНАРХИЯ и подменили СУВЕРЕНА който според действащата КОНСТИТУЦИЯ е НАРОДА с тази на МОНАРХА. ТОВА ПРЕВРАТ ЛИ Е или просто КОНСТИТУЦИЯТА ни е хармонизирана с изискванията на ЕС за правова държава?ИЗОБЩО ИМАМЕ ЛИ КОНСТИТУЦИЯ И ДЪРЖАВА, или просто сме втората скорост на една предавка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още