IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижението на прагa за плащанията в брой е удар върху бизнеса, смята адвокат

Регулациите ще оскъпят цените за потребителите, смята Емил Георгиев

18:27 | 23.06.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Адвокат Емил Георгиев.<em> Източник: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Адвокат Емил Георгиев. Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Поетапното понижение на прагa за плащанията в брой е удар върху бизнеса, коментира адвокатът Емил Георгиев в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "В развитие". Той заяви, че не се учудва на реакциите, които в огромната си част са отрицателни.

„Няма как това да не е така, след като за пореден път ставаме свидетели на поредната управленска „мъдрост“  при приемането на решението от парламента“, коментира емоционално той.

Адвокат Георгиев поясни, че промяната не се прави като изменение на самия закон за ограничаване на безкасовите плащания, а като преходна и заключителна разпоредба в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Според него „така се скрива от хорското внимание, от гнева на хората, които трябва да бъдат обидени на властта, защото има ограничение на нашите възможности за право на избор, на начина да се разплащаме в някакви допустими граници“.

Емил Георгиев напомни, че сега има ограничение на разплащанията до 10 хиляди лева, а от 1 януари 2019 година то ще достигне до 1000 лева и определи като абсурдно решението да се плаща по банков път, дори когато се плаща разсрочено, при суми малко над 1000 лева.

С тази мярка бизнесът ще бъде задължен да ползва опция за електронно плащане, което ще създаде трудности най-вече за тези икономически агенти, които досега не са я имали.

За пример той даде търговията с авточасти и други малки търговски обекти, където ограничаването на плащанията в брой ще нанесе допълнителна тежест.

"Тези допълнителни тежести се калкулират в цената на крайния продукт, което неминуемо ще се отрази негативно на потребителите", обясни адвокатът.

Според него с приемането на тези промени няма да се постигне целта за ограничаване на сивата икономика. "Сива икономика има там, където има неприятни и тежки за изпълнение и много на брой регулации, които ненужно спъват бизнеса", допълни той.

За пример експертът даде държави в ЕС, в които няма горна граница на плащанията в брой - Скандинавските държави, Германия, Австрия, Словения, Литва, Латвия.

"Ниските горни граници са приети в Португалия и Франция - две държави, които са известни със свръхрегулираните си икономики, отчете Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 6 години
Ще ви дам пример. Дистрибуция на цигари - марж макс 1.5-1.8 %, дистрибуция бира марж 4-5-6% .. стоки бързо оборотни при които се плаща масово в брой при доставката. Маржа е малък и търговията е с много динамични параметри. Решението при една такава ситуация е ПОС терминал, но банките изедници взимат към, че и над 1% от сделката комисион...сметнете за какво иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
rebel8
преди 6 години
Хайде, хайде, на нашия бизнес единственото, което му пречи да се развива, са 1-2 почивни дни годишно допълнително и по-ниският праг за плащания кеш :) наистина много го тормозят горкичкият български бизнес - пречат му да дава пари под масата, да издевателства над служителите си да им плаща на ръка и да не ги осигурява. Във Финландия съм виждал на пазара бабка продава 10тина връзки магданос върху щайгичка и до щайгичката - пос-терминал - а колко изтормозени са тия финландци, да не ви разправям! Ама така е, защо да мъчим бизнеса да го караме да инвестира в технологии, в конкурентни продукти и качествен маркетинг, когато може прекрасно да си живурка я на субсидии, я като не плаща на персонала си, я като се разплаща под масата, я комбинация от всичките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
dani de vito
преди 6 години
Да не се забравя системния риск ако нещо стане с банката ,какво ще стане с цялата икономика.То ще е нещо като да падне метеорит или срив на интернет.Зависимостта от една толкова порочна институция като банките ,доказали се с алчността си ,склонността за риск ,неизпълнение на задължения е ужасяваща . И на всичкото отгоре те стават главни бенефициенти и самодържци на средствата за размяна под предлог за сива икономика.Приемането на това решение показва колко здраво е свързан едрия капитал с властта,Желанието да не допусне конкуренция от малък и среден бизнес ,да държиш еднакво бедни хора в подчинение .Забележете изказванията на кои по медиите са в подкрепа на това престъпление :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
bertram
преди 6 години
Принципно това с намаляването на прага за кешови плащания наистина ще доведе то изсветляване на част от бизнеса, НО със сигурност ще доведе до доста затруднения в определени сектори на търговията, където по-скоро ще има негативен ефект. Реално сивата икономика е 'истинската' икономика, защото там е дребния бизнес и нещата са на силно пазарен принцип. В сивата икономика ги няма фирмите близки до властта, които печелят огромни поръчки и се водят на разни офшорни кипърски герои. 'Укритите' данъци от дребния бизнес се въртят в българската икономика и не отиват за яхти и *** в Дубай...тези с яхтите и *** са основно свързани със властта герои, било то 'едър' ДС #КОЙ# бизнес или мафиоти, които са ясни на всички, но явно само многобройната ни правосъдна система не ги знае. Та хората от дребния бизнес освен да теглят една на държавата ... друго не очаквам да се получи. Критично съм настроен не защото идеята е ***, а защото ще се приложи в държавата на мафията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
misanthrope
преди 6 години
Напротив, тези наредби даже ще увеличат сивата икономика. Да кажем, купувам си нещо за 5000 лева кеш. Декларирам си сделката плaщам си 5К и готово. Ако обаче има лимит от 1000 лева.. ами няма да ме спрат да го направя кеш. Просто ще декларирам сделката на 999 лева и ще го кеширам с останалите и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
dakl
преди 6 години
Опитът за ликвидиране на наличните парични средства обслужва единствено банките и спецслужбите.Първите за да печелят без да правят нищо, а вторите да държат под контрал чрез движението на парите всички членове на дадено общество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още