IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Крайно време е ЕС да разбере колко ключово ще е членството ни в Шенген

За ускоряване на работата по IGB се разбраха енергийните министри на Гърция и България

19:18 | 23.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Президентство на РБългария</em></p>

Снимка: Архив Президентство на РБългария

Членството на България в Шенгенското пространство е от ключово значение за ефективната борба с нелегалния трафик на хора и с тероризма в региона. Това заяви българският държавен глава Румен Радев по време на срещата си с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос в Атина.

Протоколната среща на двамата беше излъчвана по гръцката държавна телевизия ERT.

В началото на срещата гръцкият президент отбеляза силната подкрепа, която е дала страната му за членството на България в ЕС и допълни, че подкрепя и усилията ни за влизането в Шенген. Радев благодари за подкрепата и заяви, че е време и останалите държави от ЕС да разберат колко ключово е членството на България в пространството за свободно движение.

Борбата с нелегалната миграция, тероризма и сътрудничеството между военните сили на двете държави е от ключово значение за стабилността в региона, посочи още Румен Радев.

Двамата държавни глави са категорични, че подкрепят европейските перспективи на държавите от Западните Балкани и бъдещето им членство в НАТО, но при определени условия. Страните трябва да покриват критериите и да уважават историята. "Липсата на уважение към историята, към постиженията на цивилизацията е сигнал за нещо не добро", смята Павлопулос и допълни, че страната му работи за силна, федеративна Европа.

В своето изложение Румен Радев отбеляза и развитието на добросъседските отношения между двете страни с помощта на членството в ЕС, както и важната роля, която ще играе новата газова връзка между Комотини и Стара Загора - IGB, за диверсифицирането на газовите доставки в региона на Централна и Източна Европа.

Работата по газовата връзка ще бъде ускорена, се разбраха от своя страни министрите на енергетиката Теменужка Петкова и Йоргос Статикис. Петкова е част от делегацията на държавния глава в Атина.

Основната тема по време на разговора между двамата е била свързана с IGB, която е неразделна част от Южния газов коридор, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По отношение на финансирането на проекта министър Петкова обясни, че, освен полученото финансиране от Европейската комисия в размер на 45 млн. евро, в няколко последователни бюджетни години българското правителство потвърждава държавна гаранция в размер на 110 млн. евро. „В момента финализираме процеса за получаване на допълнително финансиране в размер на 35 млн. евро за проекта по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", ще разчитаме на европейската солидарност“, подчерта тя.

Двамата са обсъдили и реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. Българският енергиен холдинг (БЕХ) проучва възможността за присъединяване към него. По покана на министър Петкова двамата ще продължат разговорите по проекта през месец юли в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
РУМЕНЕ *** ,ЗАБРАВИЛИ ЗА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ *** РУСИЯ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
офца си ти Домате! Гърците никой ги не пипа с пръст, щото я ги пипне по сериозно, я са срутили европейската пирамида!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Dimat
преди 6 години
Какво "ключово" значение,бе,***?!Това е все едно,дежурният по клас в училище,чиято задача е,да провери наличността на учениците,да изтрие добре черната дъска,да набави тебешир и бърсалка и да докладва за това на учителя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Това е офффффффффффффффффффффффце!!!!Всичко останало е *** залъгалка,за да си правят реклама "родните" слуги на западните господари,на които изпълняват безпрекословно всички заповеди!!!А вие блейте тържествено,какво огромно значение имало това "дежурство по клас",за "просперитета" на изчезващата нация,която вече гледа с бинокъл,бягащата някъде напред Румъния!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още