IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе настоява за по-бързи промени в пацифистката конституция на Япония

Идеята му е Японските сили за отбрана да бъдат признати отново за част от военните

12:48 | 25.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе иска да ускори плановете за промяна на японската пацифистка следвоенна конституция, посочвайки, че очаква да представи предложението за преразглеждане преди края на тази година, предава Ройтерс.

В реч в събота Абе коментира, че планира да внесе предложение за първото по рода си изменение на японската конституция след Втората световна война. Това ще се случи в рамките на извънредна сесия на парламента, която ще бъде свикана по-късно тази година, обявиха ключови японски вестници.

Абе предлага промяна, която да признае официално Японските сили за отбрана за част от военните.

Това може да доведе до критики от страна на Китай и Южна Корея, където още пазят горчиви спомени за някогашната японска военна агресия. Вероятно те ще сметнат промяната за крачка напред към повторно превръщане на Япония във военна сила.

Очакваше се Абе да изчака до следващата година преди да поиска одобрение за тази промяна. Той ще трябва да спечели подкрепата на две трети от членовете на двете камари на парламента и мнозинството от гласовете на референдум.

Поддръжниците на следвоенния пацифизъм в Япония разглеждат въпросния член 9 като основа на демокрацията в страната. Много консерватори смятат, че това е унижение, наложено от САЩ след поражението на Япония през 1945 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
panther
преди 6 години
В Южна Корея също няма да са очаровани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 6 години
Китайците ще побеснеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още