IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

13 държави в ЕС подкрепят мандат за преговори за "Северен поток" 2

Зад идеята застават Италия, Скандинавските страни, Източна Европа и Прибалтийските страни, твърди Ройтерс

22:04 | 26.06.17 г. 8
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Схема: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Схема: "Газпром"

13 държави от Европейския съюз (ЕС) подкрепят идеята за мандат на Европейската комисия да води преговори за изграждането на "Северен поток" 2. Този коментар направи комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от Ройтерс.

Подкрепата идва от Италия, Скандинавските страни, страните от Източна Европа и Прибалтийските страни, твърдят източници на агенцията.

По-рано днес Марош Шефчович участва в заседанието на министрите на енергетиката от страните от ЕС, но не направи коментар по време на официалната пресконференция след края на срещата. Малтийският министър на транспорта и инфраструктурата Джо Мици обясни пред журналисти, че Съветът е бил информиран за развитието на казуса за новия газопровод в ЕС.

Пресконференцията беше предавана във видеосистемата на Европейската комисия.

Преговорите ще бъдат водени по време на председателството на Естония и представителят на страната е потвърдил готовността да съдейства за разговорите, коментира Мици.Той допълни, че ЕК е уверила, че сухопътната част на "Северен поток" 2 е в пълно съзвучие с европейските правила в областта на единния вътрешен и енергиен пазар, конкуренцията и околната среда, както и за гарантиране на сигурността на газовите доставки.

Очакванията са, че страните от общността ще дадат своето становище за мандат за преговорите между ЕК и Русия през есента. На този етап настроенията в Брюксел обаче са срещу изграждането на новия газопровод. Оценките са, че общността няма нужда от "Северен поток" 2, който само засилва зависимостта на ЕС от руския природен газ.

Съоръжението има силна подкрепа в Германия, която чрез него ще бъде важен фактор при разпределението на руския природен газ в Европа, особено ако Москва реализира плановете си да спре транзита през Украйна.

По време на заседанието си министрите одобриха още предложението за ревизиране на директивата за енергийната ефективност на сградите. Сега е ред на тристранните преговори между Съвета, Европейската комисия и Европейския парламент, отчете от своя страна комисарят по въпросите на енергетиката и околната среда Мигел Ариас Канете.

Сградите са един от големите енергийни потребители в Европа, формирайки около 40% от крайното енергийно потребление. По тази причина и енергийната ефективност на сградите е от ключово значение за изпълнението на амбициозните енергийни планове.

Подобряването на енергийната еф ективност е най-добрият начин да се постигне заложеното в Парижкото споразумение, отчете още комисарят и допълни, че постигането на целите ще създаде нови работни места в ЕС.

В началото на срещата министрите на енергетиката приеха без дискусии промените относно етикетите за енергийната ефективност на електроуредите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Англичаните усилено подготвят Брекзита, с помощта на руския газ:Commenting on Gazproms pitch to sell more natural gas to the UK, Nick Campbell, an energy risk manager at Inspired Energy Plc in Preston, England, told Bloomberg:Russian pipeline gas would offer greater flexibility than LNG delivery with gas field production being able to flex to meet demand quicker than sending a tanker from the U.S. East Coast and/or Qatar.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
:))) вова да му мисли , ние ще си точим от "хан аспарух" , пък с китайците нещо цената била на 50% от тази в ЕС . пък за вовата било по-важно да построи газопровода, а какво ще продават и на колко не го греело особено... там едни строителни консорциуми се въртят и все по-богати стават около газопроводите :))) . та знам ли къде е заровено кучето :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
julian12
преди 6 години
Що говорите глупости и двамата?! Нали братска америка ще помогне. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
nobel
преди 6 години
Аз се сещам и за една друга зависимост. Зависимостта на Европа от трилионите евро, които печата Марио Драги. Защото със сигурност една част от тях отиват именно за покупка на руски газ. Та се молете добрият човек Марио да не спира да печата евра, а добрият човек Вова да не спира да ги приема. Защото ако по някаква прозаична причина, като например "достигането на целевите нива на инфлацията" един от двамата спре да го прави то тогава ще разберем истинската сила и значение на думата "зависимост".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още