IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргрете Вестагер: Пазарният тест повдигна много въпроси към "Газпром"

Срокът за приключване на делото срещу руската компания не може да бъде определен, обясни комисарят

16:34 | 27.06.17 г. 5
<p>
	Седалището на &quot;Газпром&quot; в Москва. <em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Седалището на "Газпром" в Москва. Снимка: "Газпром"

Пазарният тест, на който Европейската комисия подложи предложенията на "Газпром" за премахване на доминиращото положение на пазара в Централна и Източна Европа, е повдигнал много въпроси, стана ясно от думите на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Малко по-рано тя анонсира значителна финансова санкция за интернет търсачката Google. Пресконференцията на комисаря беше предавана във видеосистемата на Европейската комисия.

"Има много неща, които искаме да обсъдим с "Газпром", преди да коментираме как ще продължи делото", заяви Вестагер пред журналистите в Брюксел. Тя обаче не се ангажира със срок, в който това може да стане и делото реално да приключи.

През март Европейската комисия съобщи, че е получила задоволителни предложения от руската газова компания, които премахват доминацията й на пазара в ЦИЕ. В страните в региона обаче нагласите са различни.

Полша например не се съгласи на предложението да не бъдат налагани финансови санкции за "Газпром" заради налаганите с години ограничения на пазара. Българската позиция пък е, че голяма част от предложенията на "Газпром" всъщност и в момента се прилагат. София възрази срещу някои от отстъпките, като например идеята чужди фирми да имат достъп до българската газопреносна мрежа, но не и български - до газовите мрежи в региона.

В предложенията на "Газпром" за България присъства и идея за промяна на входната точка на газа, но без повече подробности, срещу което страната ни също възразява.

До момента ЕК анализираше получените коментари от засегнатите държави - освен България в делото са замесени още Чехия, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Естония и Словакия. В края на май имаше среща между комисаря Вестагер и зам.-ръководителя на "Газпром" Александър Медведев.

На базата на събраните коментари и обсъждания със страните Европейската комисия ще вземе единно решение, което ще се отнася до всички държави, в които "Газпром" е извършила нарушенията, за които Брюксел я обвинява.

Ако ЕК промени подхода си и все пак се стигне до глоба, тя може да надхвърли 9 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
За глупaцuте пояснявам:Износът се намалява докато цените се вдигнат достатъчно, че да се покрие загубата. Ако това се случи в подходящ момент, примерно когато 40 дена е били -20 градуса като тази зима, може да се намали и съвсем малко :) Пазарът реагира на новината.Не очаквам от ефрейтор да има мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Какво ще ядат руснаците, ако спрат износа на суровини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Много си объркан! Газпром спира кранчето, пък внася 160 млрд???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 6 години
Нещата са съвсем прости. В ЕС газът ще се търгува на борсов принцип.ЕС налага глоба 9 млрд. Газпром спира кранчето, ама не изцяло, а наполовина. При това цената скача от 180 на 250 долара (примерно) за 1000 кубка, което не е много. Газпром изнася обаче около 160 млрд кубика и приходите му скачат с 11 млрд. Т.е. дотук ЕС на загуба 2 млрд. Обаче Газпром внася едва 1/3 от газа в ЕС, следователно общата загуба на ЕС ще е от порядъка на 22 млрд. на година. При този съвсем простичък сценарий :) Ще спечелят няколко губещи проекта, като полския за СПГ и малко от шистаците (те обаче са с дял под 5%)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още