IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България полага усилия, но не успява да реши проблема с трафика на хора

България е източник и в по-малка степен транзитна страна и крайна дестинация за мъже, жени и деца, жертви на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация

21:12 | 27.06.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<strong>Български мъже, жени и деца са подлагани на принудителен труд в други европейски страни и Израел, основно в селското стопанство, строителството и сектора на услугите. Български деца и възрастни са принуждавани да просят в чужбина, а хиляди жени стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация.</strong><em> Снимка: Архив Ройтерс</e

Български мъже, жени и деца са подлагани на принудителен труд в други европейски страни и Израел, основно в селското стопанство, строителството и сектора на услугите. Български деца и възрастни са принуждавани да просят в чужбина, а хиляди жени стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация. Снимка: Архив Ройтерс

Българското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но прави значителни усилия в тази насока. Това се казва в тазгодишния доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на този проблем, предава БТА.

Американското ведомство отбелязва усилията, положени от българските власти през отчетния период, включително разследването на повече случаи на трафик на хора с цел трудова експлоатация, оказването на подкрепа на жертви на трафик, приемането на национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 г. и действията на правоохранителните органи срещу държавни служители и полицаи, станали съучастници в схеми за трафик на хора. 

Въпреки това правителството не демонстрира по-големи усилия в сравнение с предишния отчетен период, казва Държавният департамент в доклада си. Въпреки че общият брой разследвания и съдебни преследвания срещу трафикантите отчита леко повишение, съдилищата са осъдили по-малко трафиканти и са издали условни присъди за повечето от признатите за виновни.

Капацитетът на правителството да осигури подслон и да предостави специализирани услуги на жертвите остава малък, предвид установения брой на пострадалите от това престъпление, допълва ведомството.

България остава в списъка за наблюдение

Тъй като правителството е отделило достатъчно ресурси за план, който, ако бъде приложен, би бил достатъчен за покриване на минималните стандарти, България няма да бъде понижена в Група 3, както би следвало по силата на Закона за защита на жертвите на трафик, а ще остане в списъка за наблюдение към Група 2 за трета поредна година, казва се в доклада, публикуван на уебсайта на Държавния департамент.

Към страната ни се отправят няколко препоръки, включително да положи повече усилия в разследването, съдебното преследване и осъждането на трафиканти, особено в областта на трафика на хора с цел трудова експлоатация, да дава ефективни присъди в затвора на признатите за виновни лица и да оказва повече помощ на жени и деца, станали жертви на трафик.

България е източник и в по-малка степен транзитна страна и крайна дестинация за мъже, жени и деца, жертви на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация. Български жени и деца са жертва на трафик с цел сексуална експлоатация в страната, в Европа и Близкия изток.

Български мъже, жени и деца са подлагани на принудителен труд в други европейски страни и Израел, основно в селското стопанство, строителството и сектора на услугите. Български деца и възрастни са принуждавани да просят и да извършват дребни кражби в България, Гърция, Италия, Словения, Швеция и Великобритания.

Румънски момичета стават жертви на секстрафик в България. Корупцията в правителството създава условия, в които е възможно извършването на такива престъпления и длъжностни лица са разследвани за предполагаемо участие в трафик, казва Държавният департамент в заключение в частта на доклада за България. 

Трафикът на хора по света

Държавният департамент на САЩ поставя Китай в дъното на списъка, редом със Северна Корея, Зимбабве и Сирия, в годишния си доклад за трафика на хора. Оценката се базира основно на третирането на уйгурското малцинство, което е подложено на принудителен труд, и на насилственото репатриране на севернокорейските бежанци.

В публикувания днес доклад американската дипломация отбелязва, че Пекин не полага сериозни усилия да промени това положение, посочва Франс прес.

САЩ вече не смятат Мианма за един от най-големите нарушители в света в областта на трафика на хора. Мианма, както и Ирак, са извадени от списъка на страните, в които се вербуват и използват деца войници.

В доклада се признава, че Афганистан е предприел стъпки за спиране на трафика, докато за Ирак се казва, че не бележи достатъчен напредък в тази област. Освен в Мианма и Афганистан, Държавният департамент регистрира подобрение също в Малайзия и Катар, докато позициите на Русия, Куба и Тайланд в класацията остават непроменени, посочва Ройтерс.

Според държавния секретар Рекс Тилърсън фактът, че близо 20 милиона души по света са жертва на трафик показва ясно още колко много работа трябва да се свърши. "За съжаление, предизвикателството пред нас е огромно. Трафикът на хора придобива все по-нови форми и е все по-трудно да бъде установен. Голяма част от тези деяния се вършат тайно и се вършат в интернет", каза Тилърсън.

В писмо, придружаващо публикувания на сайта на Държавния департамент доклад, Тилърсън определя трафика на хора като един от най-трагичните проблеми на нашето време. "Той разбива семейства, манипулира световните пазари, подкопава върховенството на закона и стимулира други трансгранични престъпни дейности. Той застрашава обществената и националната сигурност", отбелязва държавният секретар.

"Най-лошото от всичко обаче е, че това престъпление отнема на хората тяхната свобода и достойнство. Поради това сме длъжни да се стремим да сложим край на този бич - трафика на хора", подчертава Тилърсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Как България ще реши и този проблем, когато трафика на хора е една от основните дейности на престъпното задкулисие, което издига и назначава български политици и различни партии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Dimat
преди 6 години
Ха!Че и на децата е ясно,че решаването на проблема с трафика е политически проблем - премахването на трафика е възможен само при премахване на политико-партийната система!Всичко останало е дрън-дрън,та пляс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още