IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранните бракове в развиващите се страни ще струват на икономиките трилиони долари

Прекратяването на детските бракове би намалило ръста на населението и би увеличило образователните постижения на момичетата и техните доходи, посочва СБ

23:07 | 27.06.17 г. 3
<p>
	Омайма ал-Хушан, която на 14-годишна възраст подема през миналата година кампания срещу ранните бракове сред сирийските бежанци. Омайма говори за инициативата пред ученички в училището в бежанския лагер Ал Заатари в Йордания. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Омайма ал-Хушан, която на 14-годишна възраст подема през миналата година кампания срещу ранните бракове сред сирийските бежанци. Омайма говори за инициативата пред ученички в училището в бежанския лагер Ал Заатари в Йордания. Снимка: Архив Ройтерс

Детските бракове ще струват на развиващите се страни трилиони долари през следващото десетилетие и ще възпрепятстват сериозно глобалните усилия за изкореняване на бедността, предупреди днес Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Около едно на всеки три момичета в развиващия се свят се омъжва преди 18-годишна възраст, като такъв брак се сключва на всеки две секунди, изчисляват експертите.

Световната банка отбелязва, че прекратяването на детските бракове би намалило нарастването на населението, би увеличило образователните постижения на момичетата и техните доходи.

Прекратяването на ранните бракове би донесло на жените по-здрави и по-образовани деца, давайки допълнителен тласък на просперитета, посочва се още в доклада.

Една от най-големите икономически ползи от спирането на детските бракове ще дойде от забавянето на растежа на населението, според доклада, чийто съавтор е Международния център за изследвания по проблемите на жените.

Момичетата, които се омъжват млади, средно имат повече деца от онези, които отлагат женитбата. Прекратяването на тази практика би намалило раждаемостта средно с 11 процента в 15 от най-засегнатите страни, включени в изследването.

В глобален план изгодата от по-слабо нарастване на населението би могла да превиши 500 млрд. долара годишно до 2030 г., като с натрупване ползите ще надминат 4 трлн. долара, посочват експертите.

Въпреки че световните лидери се ангажираха да сложат край на браковете при децата до 2030 г. съгласно Целите за устойчиво развитие на ООН, съгласувани през 2015 г., инвестициите в тази посока остават ограничени.

Авторите отдават това донякъде на факта, че детският брак се разглежда като социален въпрос и икономическият аспект не е достатъчно силно застъпен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
много ...статията косвено намеква че това е само началото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
maripic
преди 6 години
А колко ни струват на нас ***,дето хрантутим!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още