IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли за пример Албания?

След изборите в неделя страната разполага с всички шансове да излезе от бъркотията и да стане за пример на Западните Балкани

08:41 | 28.06.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Досегашният и бъдещ премиер на Албания Еди Рама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Досегашният и бъдещ премиер на Албания Еди Рама. Снимка: Ройтерс

Досегашният премиер на Албания Еди Рама е безспорният победител на изборите, които се проведоха в неделя. Той постигна блестящ резултат за своята Социалистическа партия. Същевременно най-важната опозиционна формация - Демократическата партия - претърпя сериозно поражение, коментира пред Deutsche Welle Аделхайд Файлке.

Еди Рама дори вече не се нуждае от досегашния си коалиционен партньор - Социалистическото движение за интеграция. Избирателите отново му гласуваха доверие и го възнаградиха с абсолютно мнозинство в парламента. Те са уверени, че досегашният премиер може да води Албания напред. В негово лице албанците виждат лидер, който въплъщава в себе си пробивна сила и стремеж към модернизация. И те го харесват именно заради това. Еди Рама успешно комбинира албанския национален фолклор с европейската откритост. Той дава надежди както на своите сънародници, така и на европейските си партньори и кредитори. Сега обаче трябва да докаже, че ще успее най-сетне да отведе Албания в Европа. 



Еди Рама е изправен пред тежки задачи. През последните години много от планираните реформи бяха забавени, защото двете големи партии се блокираха взаимно. Сега на практика Рама има пълната свобода да ги осъществи. Албания се нуждае спешно от тях. Корупцията, наркотиците и бедността парализират страната. Хиляди албанци са стегнали куфарите си, за да търсят щастието си някъде в чужбина, тъй като не виждат никаква перспектива у дома.
Агендата на новото правителство е дълга, но ясна: трябва да се проведат правосъдна и икономическа реформа, да се поведат решителни битки срещу шуробаджанащината и производството на наркотици, както и да се предприемат сериозни стъпки срещу религиозния екстремизъм. Именно това са и изискванията на международните кредитори и на ЕС към балканската страна, която е кандидат за членство в ЕС от 2014 година.

През последните години ЕС и особено Германия подкрепяха стабилно Албания. Сега обаче те очакват видим напредък. За разлика от някои съседни страни от Западните Балакани, в Албания ЕС все още се радва на голямо доверие. Еди Рама също не е проиграл доверието на партньорите. И това са добри предпоставки за идните месеци и години, които новият стар премиер трябва да използва.

Сега Албания разполага с всички шансове да излезе от бъркотията и да се превърне в модел за подражание на Западните Балкани. За тази цел обаче трябва да се провежда политика, която да се основава единствено на върховенството на закона. Само тогава икономиката ще може да се развива добре в дългосрочен план. Само тогава хората ще искат да градят бъдещето си в собствената си страна, а не извън нея.

Изборите в Албания преминаха изненадващо гладко и спокойно. И това е забележително с оглед на дългогодишните вътрешнополитически препирни и продължилия седмици наред опозиционен бойкот на парламента. Избирателната активност обаче беше рекордно ниска. Възможно е това да се дължи на големите жеги или пък на Рамадана. Говори се, че вина за това имат и остарелите избирателни списъци, в които все още фигурират много междувременно починали избиратели. Впрочем, новото правителство трябва да предприеме решителни стъпки и в това отношение, защото през изминалите години имаше много манипулации с избирателните списъци.

Сега е важно и друго: победената опозиция трябва бързо да започне да води съдържателна и силна опозиционна политика. Демокрацията има нужда от активна и конструктивна опозиция по отношение на предстоящите реформи, както и от демократичен контрол на победителите от Социалистическата партия.

А дали въпреки болезнените реформи диалогът между премиера Еди Рама и встъпващия в длъжност на 24 юли президент Илир Мета ще бъде успешен? До деня на изборите двамата бяха върли противници. Сега обаче те трябва да покажат, че демократичните институции могат да функционират успешно дори и когато са ръководени от бивши съперници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
osoitza
преди 6 години
"Агендата на новото правителство е дълга". Редакция, моля използвайте българските думи, когато те съществуват. Предполагам че повечето от читателите могат директно на английски да четат, но не всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Аз само да попитам - с тази статия дали не ни подговят за това великият Европейски съюз да приеме в състава си още един "достоен" член. Този път ислямски. За да се задълбочи още повече мултикултурността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Каква демокрация в страна известна с едни от най-жестоките и низки престъпни елементи, разселели се из цяла Европа за да създават престъпни канали за какво ли не???Албания е поредната кукла на конци, с която едни нагли лъжци си играят за да дразнят другите нагли лъжци, дето са трънали да създават новия велик Евразийския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Ще стане пример ама за какво... освен за мюсюлманско лицемерие, не виждам за какво друго.Защото както сега угодничат на чужди външнополитически интереси, точно по същия начин някой ден ще си решат да сменят политическата линия и да се обърнат наопаки. Саудитските спонсори точно на такива разчитат в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още