IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби "Фармнет" на Марешки с 494 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Според комисията дистрибуторската компания е заставяла аптеки да закупуват от нея лекарствени средства чрез принуда и натиск

11:09 | 28.06.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Фармнет” АД с 494 839 лв. за извършено нарушение по чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията, който касае общата забрана за нелоялна конкуренция, съобщиха от пресцентъра на КЗК.

Санкцията е равна на 0,1% от приходите на дружеството за финансовата 2016 г., които са в размер на 494,8 млн. лв.

Преписката е образувана с решение на Комисията във връзка с постъпило от прокуратурата постановление, в което е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция.

Делото бе образувано по преписка, изпратена от варненската прокуратура до КЗК през пролетта, след като обвинението установило, че бившият собственик (до тази година) Веселин Марешки, Пламен Христов (изпълнителен директор) и Кръстина Таскова–Иванова (сътрудник в компанията) са заставяли аптеки да зареждат лекарства от "Фармнет", като са ги заплашвали, че ще открият срещу тях конкурентни обекти. Тогава прокуратурата не намери това за престъпление, а само за нелоялна конкуренция.

Но през миналата седмица тя обяви, че в хода на разследването за изнудване, започнало още през декември 2014 г., са събрани доказателства за извършено престъпление, и поиска депутатските имунитети на тримата.

В хода на проучването е установено, че „Фармнет“ е заставяло аптеки да закупуват от него лекарствени средства чрез принуда и натиск от страна на представителите на дружеството Марешки, Христов и Таскова – Иванова.

По-рано през деня Веселин Марешки, който е и заместник-председател на Народното събрание, се отказа от депутатския си имунитет. Това съобщи самият той пред NOVA.  

Имунитетът му беше поискан в петък от главния прокурор Сотир Цацаров, а причината е разследване за изнудване на собственици на аптеки. Тогава двама други депутати от "Воля" - Таскова и Христов, се отказаха доброволно от имунитетите си, след като прокуратурата обвини и тях. 

Марешки отрича да е участвал в подобна схема.

"Нямам интерес да се занимавам с това нещо, ако искам още оборот, аз отварям още аптеки, не виждам защо трябва да притискам някого за нещо, което мога да постигна много лесно", коментира той.

Според КЗК недобросъвестните действия включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на „Фармнет“ и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

Всички установени в решението действия представляват комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика, изискваща привличането на клиенти да се осъществява чрез обичайните търговски способи – предоставяне на отстъпки и други по-добри условия, посочват от комисията.

Вместо това дружеството чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на собствениците на аптеки. По този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“, което си осигурява по нелоялен начин конкурентно предимство спрямо другите търговци и засяга конкуренцията на пазара на разпространение на лекарствени продукти на едро, изтъкват от комисията.

От своя страна „Фармнет“ твърди, че до сезирането на КЗК се е стигнало в резултат на организирана кампания, която цели дискредитиране на дружеството и посочените в решението лица, и особено на Веселин Марешки.

От „Фармнет“ изтъкват, че са дългогодишен договорен партньор на повечето от големите международни и български производители на лекарства, а работата с големи производители изисква безупречна репутация.

Провеждането на агресивна политика и използването на заплахи от който и да е търговец на едро в повечето случаи би довело до прекратяване на договорите от страна на ключови производители, отбелязват от дружеството.

Според „Фармнет“ описаните недобосъвестни практики  не отговарят на бизнес логиката и могат да се определят по-скоро като търговско самоунищожение, отколкото като модел за устойчиво развитие. В становището е заявено, че описаното поведение е крайно нетипично като подход и за Веселин Марешки.   

Самият Веселин Марешки заявява, че като акционер във „Фармнет“ АД е провеждал бизнес разговори с клиенти и през годините се е срещал с различни собственици на аптеки. Обсъждана е била и възможността и е предлагал варианти за закупуване на лекарства от „Фармнет“ АД. Според Веселин Марешки пазарът е висококонкурентен, с много участници и чрез „заплахи“ и „агресия“ не се печелят клиенти и в този смисъл не е осъществявал действия от такова естество.

Също така той твърди, че „Фармнет“ АД не е и никога не е било монополист на пазара и не може да определя цени и условия и да избира клиенти като монополист. На Веселин Марешки не било известно аптека да е затворила заради това, че е отказала да купува лекарства от „Фармнет“ АД.

В становището се посочва, че Марешки не е запознат с конкретните локации на аптеките. По отношение на  аптеки „Лидер“ идеята е била да са на атрактивни локации с голям поток на пациенти. За откриването на подходящи локации и всички други въпроси по отварянето на аптеката обаче отговаряли регионалните отговорници, които сключват договорите (за наем, с НЗОК и т.н.), които отговарят и за функционирането на аптеките.

Освен това Марешки изтъква, че  добрите локации за аптеки обичайно са крайно ограничени в градовете (обикновено на централни улици или около болници, поликлиники и МЦ), така че неминуемо на тези добри локации се наблюдава струпване на аптеки на конкуренти. Обратното, ако някъде има отворена аптека, но локацията не е достатъчно атрактивна, не е добра стратегия и няма никаква логика до нея да се отваря друга аптека, която да я конкурира.

Решението на КЗК е подписано с особено мнение от Димитър Кюмюрджиев и Красимир Зафиров, според които изложените мотиви са противоречиви, непълни и не са достатъчни, за да се приеме за доказано извършено нарушение.

Самото решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

„Фармнет“ АД осъществява на територията на България с търговия на едро с лекарствени продукти, които дружеството доставя както на търговци на дребно, така и на други търговци на едро от учредяването си през 2010 г. до настоящия момент.

В миналото дистрибуторската компания на Марешки направи несполучлив опит за листване на БФБ. Впоследствие беше направен опит на борсата да се качи друга компания от групата – "Фармхолд", но Комисията за финансов надзор отказа първоначално да издаде потвърждение на проспекта за допускане до търговия. 

През април обаче БФБ-София допусна Фармхолд АД до търговия на борсата от 10 април. До търговия на Основен пазар BSE, сегмент акции „Standard”, бяха допуснати 1,99 млн. акции с номинална стойност на една акция от 1 лев. Борсовият код на емисията е 2PH. Емисията бе поставена под наблюдение за срок от три месеца.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
ХахаВ желанието си за пореден път да подкопаят държавата русофилските мутри скочиха на проевропейските мутри.Които и да спечелят все са мутри и България все ще си остане държава на мафията и на престъпността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
За тая мутра Марешки се твърди, че е протеже на Премянов, а гърба на Премянов отново са едни бивши фигури от бившите български ДС с логистичната подкрепа на други фигури от бившето КГБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Интересни съвпадения.Полисан е фирмата собственик на цистерните от Хитрино, с реален собственик ПuБ.Полисан е фирмата, през която минава контрабанда на горива с Молдова.Полисан меша евтиния бензин на Марешки, за да мине метър без акциз.Шефа на Полисан е самообесен.Марешки се прави на Мишо бирата.. да вземе да си провери болтовете, че от тая жега се саморазвиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Това е само началото.Ще смее той да бърка в канчето на престъпния сектор отглеждан и обгрижван от държавата при горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още