IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойствен стандарт и в качеството, и в цените на храните у нас и в Европа

Половината от изследваните продукти в България имат значително по-високи цени от Германия и Австрия

13:42 | 28.06.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Има двойствен стандарт при състава на някои храни, продавани в България и в Европа. Това потвърди на брифинг днес министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след заседание на правителството.

Той отказа да коментира за кои храни става дума и кои са конкретните различия в състава, като посочи, че информация ще бъде публикувана на сайта на министерството по-късно днес.

Порожанов обясни, че са приключили общо три проверки по отношение на двойствения стандарт при храните, а именно това, че един и същи продукт с определено съдържание се различава на пазарите в Западна и Източна Европа.

Обследвани са 31 продукта от 5 категории, закупени от Австрия и Германия, и идентични от същите вериги у нас.

Основният анализ е на съдържанието върху опаковката, установени са 7 продукта, в които има различно съдържание на съставките, каза Порожанов.

При втория анализ – за вкус, консистенция и други параметри, при 3 от продуктите е установена определена разлика.

Физико-химичният анализ за изписаното на опаковката съдържание и реалното в продукта е направен в пет лаборатории.

Анализът е показал, че има отклонения, но незначителни и допустими в регламента за качеството на хранителните продукти.

Общият извод от трите анализа е, че 20% от изследваните храни имат различни съставки или определени различни съставки в някои от тях, каза Порожанов.

Безспокойство създава обаче направеният допълнителен ценови анализ, каза министърът. Той включва покупната стойност на продуктите в съответните вериги в Германия и Австрия и същите цени в България.

За 16 от изследваните 31 продукта има значително по-високи цени, установени в България.

Най-фрапантна е разликата в продажните цени на два вида детско пюре - за единият продукт цената е с около 90% по-висока у нас, а за другия – със 107%.

За останалите цени на продуктите е установена разлика между 20 и 70% при определени сирена и шоколадови продукти от различно естество.

„Разликите в цените не са незначителни, така че да се обяснят с друг вид разходи (транспортни например – бел. ред.)“, каза министърът. По думите му това е причина за сериозно безспокойство.

Още от утре започва разговор по темата за по-високите цени на някои храни у нас между Министерството на земеделието, Комисията за защита на потребителите и федерациите за защита на потребителите в България.

Темата за двойствения стандарт на храните ще бъде представена и на Съвета на министрите в ЕК, като информацията ще бъде внесена от Словакия. Информацията е свързано именно с безспокойството, установено и в други страни членки на ЕС за различното съдържание на съставките в едни и същи продукти.

Очаква се на европейско ниво да бъде създаден режим, който да уеднакви предлагането на качеството и на съставките на храните на единния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
То хубаво различни.Защо обаче ги продават под една и съща марка.И още по интересния въпрос, защо ЕУСТАТ ги отчита като един и същ продукт в инфлацията, с която удобно си служат политици и "експерти" впоследствие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Няма правно основание България да съди когото и да било. Всичко си пише на опаковката. Който иска чете, който не иска, ако иска.Анализът е показал, че има отклонения, но незначителни и допустими в регламента за качеството на хранителните продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
ДХДО
преди 6 години
В един свят , вкойто хората се са се съгласили, че няма нищо по-важно от това да се "правят пари " и че пари могат да се правят от АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, не мисля, че такива "странични ефекти" , както коментирания тук казус, следва да буди у някого ичудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
А защо няма хубави и здравословни български стандарти, както беше по така оплюваното комунистическо време?Например в омразната и пречеща едва ли не на всички Русия има много хубава държавна политика по отношение качеството на храните.А тук когато един бивш министър с прякора Мишо-мършата се опита да възкреси идеята за качествения български стандарт и продукт какво му се случи?Друго не може и да бъде щом сме държава на мафията и на мизерните т.ъ.п.а.ц.и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 6 години
И преди съм се изказвал по темата - за различното качество не са виновни производителите, а основно големите търговски вериги и донякъде потребителите в ЦИЕ! И въпроса не опира само до доходи а до култура на потребление и хранене и до манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 7
georgi_shum
преди 6 години
И преди съм се изказвал по темата - за различното качество не са виновни производителите, а основно големите търговски вериги и донякъде потребителите в ЦИЕ! И въпроса не опира само до доходи а до култура на потребление и хранене и до манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Още през 2003 г. Procter&Gamble специално откриха в Словения фабрика за бебешки пелени Pampers за източна Европа и всички, които бяха купували от предишното производство откриха огромна разлика - наполовина намален количествато материал и съответно - мокри бебешки ду пета сутрин... Иначе същите опаковки Jumbo Pack за 33.50 лв. в Метро.*** тест - купи си дъвка Орбит на летището във Виена и веднага след полета - на летището в София, и сравнявай - приликата е само в опаковката... хихиИначе нашите - сетила се Мара да се побара... Добре, че чехи и поляци дигнаха смр ад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
То да бяха само храните ... Същото е положението с перилните препарати, козметиката и какво ли още не.О години ходя при дерматолог и веднъж коментирахме прословута марка шампоан против пърхот. По мнението на много мои познати продукта работа не вършеше. При което дофтура ме светна, че е давал за изследване инкогнито в лаборатория шампоан, купен в България и в странство /щот му е малко в сферата/ и още преди години е разбрал, че активното вещество е различно в уж идентичните стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
докато има тъппаци, а при нас дал Бог много с тяхната заухава Русофобия, Запада ще ни одерат до кокал и нека ве що не, взводния разпрааше навремето "Кой нема горе в главата има доле в краката да тегли" .... и ше тегли и ше псува без да се усеща ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
ако съм в Русия би трябвало да и там хората предполагам го правят, а ти купуваш ли си нещо БЪЛГАРСКО с левове ?!? Ама в Kaufland, Billa, Lidl, нали ?! .... :)) Ей куххандъли ше плащате докато ви разпорят дирнниците и ви оберат всички стотинки от джоба !!! Събирате суровините, пращате ги на англо чорбаджиите и те ни ги връщат на *** под формата на вафли, солети, меса само че са опаковани в Germany, Belgium, UK, Austria мммм не не е в България .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още