IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Няма да има нова финансова криза, докато сме живи

Не е добра идея реформите във финансовия свят да бъдат намалени след кризата, смята председателят на Фед

14:25 | 28.06.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на американската централна банка Фед Джанет Йелън не очаква нова голяма финансова криза да се случи в обозримо бъдеще.

„Би било твърде много да се каже, че никога повече няма да има финансова криза, но се надявам това да не се случи, докато сме живи“, заяви Йелън по време на финансово събитие в Лондон. „И вярвам, че няма да се случи“, добави тя, цитирана от Ройтерс. По думите ѝ в света вече има много повече сигурност.

Последната финансова криза достигна пика си през 2008 г. Тогава редица банки по целия свят бяха спасени от колапса със средства на данъкоплатците и ликвидни гаранции. Като реакция в редица държави бяха засилени регулациите и надзорът. 

Сред участници на финансовите пазари се засилва безпокойството, че цените на някои активи като акции и жилища, започват да изглеждат малко завишени - така, както бяха преди избухването на финансовата криза, припомня АП.

Йелън обаче коментира, че системата е по-подготвена да се справи с всякакви сътресения, които могат да настъпят, ако инвеститорите започнат да се отървават от активи заради страх от бъдеща финансова заплаха, пише БТА.

"Мисля, че имаме силен банков сектор, който е добре капитализиран и има много ликвидност", категорична бе ръководителката на Фед.

Йелън, цитирана от Франс прес, все пак предупреди за опасността от опитите да се либерализира банковия сектор и призова да не се забравят опустошителните последици от финансовата криза през 2008-2009 година.

„Не е добра идея реформите във финансовия свят да бъдат намалени след кризата“, предупреди обаче Йелън. С това тя имаше предвид и намеренията на американския президент Доналд Тръмп, който възнамерява да облекчи някои регулации.

Запитана за отношенията ѝ с президента, Йелън отказа директен коментар. Тя обаче заяви само, че има добри работни отношения с финансовия министър Стивън Манучин.

По отношение на паричната политика ръководителят на Фед потвърди позицията си, според която лихвеният процент ще продължава да се повиши постепенно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
ми права е! Тя бабичката ще пукне до 10 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
аххахаха ПАК КРИЗА ЛИ СЪНУВАТЕ ВСИЧКИТЕ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ ТУКА ИЗРЕДЕНИ ДА ЧАКАТ КРИЗАТА ЕЙ ВСЕ ДЕН БОРИТЕ ЗАПАД И СЪБАРЯТЕ КАПИТАЛИЗЪМА!????? УЖАС... КОГА ЩЕ ПОЧНЕТЕ ДА ИЗМИРАТЕ ТАКИВА БОЛНИ СЪЩЕСТВА !????ХОРАТА ДЪРЖАТ ДОЛАРА ОСНОВНАТА ВАЛУТА НЕ РУБЛАТА ,КАТО ВАС БОЛНИ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ , ПРОВАЛИХТЕ БЪДЕЩЕТО И НА ДЕЦАТА СИ В БЪЛГАРИЯ ,АМА ТАКА Е ТОЛКОВА ВИ СТИГА АКЪЛ !!!!А РУСИЯ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ОТ ВЕЛИКА СТАНА БЕДНА И ИЗОСТАНАЛА ДЪРЖАВА , КАТО ВАС САМИТЕ ... ЖАЛКО ЗА ВАС И ЗА РОДОВЕТЕ ВИ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Има едни електронни трилиони долари на банките, зад които не стои нищо, абсолютно нищо.Кризите се използват точно да се остойностят едни измислени пари.Така че ... криза ще има и то голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
scott
преди 6 години
како йелън,ти да не изкофе? Че то и Нерон се е обявил приживе за Бог и е мислел, че сички храмове ше са на негово име в следващите 1000 години, а е доживел да види разпадането на империата под ударите на варварите.........финансова криза може и да нема. но всеобхватна вмойна ше има. и то докъто сме живи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Щом така категорично ни се плещят такива заклинания,значи със сигурност на Света му се готви един пореден "гювеч".Разбира се,за мислещите,в "банките" отдавна няма никакви пари,а само записи за пари,НО СЪЩИТЕ ОТДАВНА СА СИ ИЗВОЮВАЛИ ПРАВОТО,ДА УПРАВЛЯВАТ СВЕТА,ЧРЕЗ ТЕЗИ "ЗАПИСИ ЗА ПАРИ"!Световното стадо,обаче,ВЯРВА,ТА СЕ КЪСА да вярва,че записите в тефтерите(сега компютри),на банките,са "пари" и се късат ,да им поднасят пълното си подчинение - и на имуществото си и на труда си ,че и на свободата си дори!Е,в това е цялата работа - Стадото го управляват "управляващите",които то уж си избира,управляващите "теглят" записи от компютрите на банките,срещу които подписват договори за поробване на държавите и народите си....а народите си мислят,че "банките" им дават пари!Трънки,"пари"!Парите умряха окончателно,с умирането на златния стандарт(дето срещу хартийките,БЯХА ДЛЪЖНИ,да ти дадат злато!Сега срещу хартийки не ти дават даже и хартийки - хартийки,до 1000лв,останалото,числа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
LuckyYou
преди 6 години
Ето тази самоувереност е пагубна! Защото и преди Голямата Рецесия абсолютно никой не е смятал, че нещо подобно ще се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Аз лично се препотих, такива новини ги чета наобратно, следващата финансова криза зад ъгъла ли дебне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
alchen
преди 6 години
Сега се замислям,личното и джи пи да не и е съобщил някаква лоша новина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Ръси лафове за бройлерите, и без друго няма да е жива до следващата криза. Или от старост, или ще я импийчнат от живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още