IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се завърнат ли емигрантите от Централна и Източна Европа?

Страните от ЦИЕ са загубили много съществен и ценен трудов ресурс, което неминуемо рефлектира върху икономиките им, твърди проф. Искра Белева

15:59 | 28.06.17 г. 6
Ще се завърнат ли емигрантите от Централна и Източна Европа?

Емиграцията се превръща в проблем със сериозни социални и икономически аспекти тогава, когато от опция и въпрос на избор, се превръща в задължение, в единствен изход и търсене на по-добри условия за живот. Това каза проф. Искра Белева от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя цитира прогнозата на Икономическия и социален съвет на ООН, според която населението на България до 2020 г. ще бъде под 7 млн. души, до 2040 г. ще бъде под 6 млн. души, а през 2060 г. се очаква населението да бъде под 5 млн. души.

Според изчисленията на експертите от Международния валутен фонд (МВФ), се наблюдава годишен отлив от около 80 хил. души, което е около 5 хил. месечно и това никак не е малко, уточни Белева. 

По думите ѝ България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с този проблем (намаляването на работната сила). Според нея на фона на намаляващите трудови ресурси близо 1 млн. души са извън пазара на труда.

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са загубили много съществен и ценен трудов ресурс, което неминуемо рефлектира върху икономиките им, твърди проф. Искра Белева.

Според редица наши проучвания процесът на емиграция е свързан предимно с търсене на по-доби доходи и по-висок стандарт на живот, каза още тя. В този смисъл страните с развита икономика са по-предпочитани за емиграция и в такива страни по-често се завръщат тези, които са ги напуснали в търсене на по-изгодни условия.

„В България има единични случаи на завърнали се емигранти и това се дължи основно на факта, че тук вече има много международни фирми от високо равнище и алтернативно заплащане, сходно с това навън“, обясни гостът.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 2
Dimat
преди 6 години
Тези,които виждат,не могат!Тези,които могат,са си изградили пресечна точка с виждащите,в безкрайността,а между тях стои разделителната на безразличието,безпомощността и отчаянието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 4
krasssen
преди 6 години
Ще се краде безнаказано докато може . Пука им , че България гасне и учители , лекари , полицаи и тн. мизерстват :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
pantaleev
преди 6 години
Няколко магистралки направени така и нещата ще литнат даже.Има и една стара поговорка, която също ще свърши работа по случая: "Който не работи, няма да яде" :). И сигурен съм че нещата след ден-два ще тръгнат по-график и даже може да се окаже че нашите политици работят доста усърдно и не са чак толкова мързеливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 2
pantaleev
преди 6 години
Основния проблем не е заплащането ! Той е следсвие от много други.Основния проблем е нашата съдебна система, която позволява тези всички абсурди да се случват ! Сигурен съм, че ако всички наши политици ги пратим да строят пътища или да копаят градини и ниви с кирки и лопати, нещата в нашата страна ще тръгнат към добро мигновено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Единственя начин големи групи български емигранти да се върнат в България е правилата тук да се спазват така както се спазват в страните коите те емигрираха И да се спазват от всички Дали може това да стане ? Разбира се но зависи от политиците Ако не го направят ни чакат все по вече случаи като този в Асеновград
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 7
крас
преди 6 години
Ех Искра,Ех Балева,Когато и последния българин затвори вратата на ТЕРМИНАЛ 2, на управляващите ще им светне, че нещата са толкова катастрофични.Кое да мотивира завръщането на българите в РОДИНАТА им?Цените на хранителните стоки у нас са по високи от тези в Европа.За качество да не говорим.Цените на ЖИЛИЩАТА в много от големите европейски градове са по НИСКИ от тези които са в СОФИЯ!!КАЗВАМ В СОФИЯ, защото северозападнала и североизточена България са в други космически измереня. Демографския срив, който се движи от периферията към столицата скоро ще засегне и София.България се превърна в едно лошо место за живеене.МЛАДИТЕ ГО ЗНАЯТ И ЗАТОВА НАПУСКАТ ДЪРЖАВАТА СИ.Остават само възрастните хора които бавно но сигурно угасват така както угасва и последната надежда, че нещо може да се прероди и възкръсне. ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ. БЯХМЕ ХУБАВА ДЪРЖАВА.Сега сме СОДОМ и ГОМОР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още