IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасна може да бъде финансовата неграмотност?

Едва 1 от 10 домакинства би потърсило допълнителен източник на доходи, за да покрие извънреден разход, твърди експерт

11:14 | 29.06.17 г. 27
Колко опасна може да бъде финансовата неграмотност?

Финансовата уязвимост измерва до каква степен домакинствата могат да посрещат различни видове финансови шокове. Такива шокове могат да бъдат например намаления на доходите, увеличение на разходите, както и непредвидени харчове. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Джеймс Йоловски от организацията Junior Achievement Bulgaria, която работи в областта на икономическото образование.

Според Иван Бешев от застрахователната компания MetLife Bulgaria, който също бе гост в студиото, в България има абсолютен дефицит на изследвания, посветени на финансовата уязвимост на българските домакинства.

„Говорим за стрес тестове на банки, но не говорим за стрес тестове на личния бюджет. Това се опитахме да направим и то няма аналог на българския пазар. Причината е очевадна – домакинствата са реален участник в икономиката“, каза Бешев.

Подобни проучвания има в САЩ и Западна Европа, добави Йоловски. „На база на осъществените изследвания изградихме един въпросник, в който имахме различни модули – демографски, свързани с финансовата уязвимост.

Специално внимание обърнахме на финансовата грамотност“, разказа той. 

Колкото по-висока е финансовата грамотност, толкова по-ниска е финансовата уязвимост, посочи Бешев.

Според Джеймс Йоловски в България съществува една заблуда сред домакинствата, че финансовата им грамотност не е чак толкова ниска. Всъщност 2/3 от анкетираните определят нивото си на финансова грамотност като средно или високо, но се оказва, че те не използват основни базови инструменти, за да управляват личните си финанси, нито да планират бюджетите си или да ги защитят, уточни експертът.

Според него 40% от домакинствата, които определят финансовата си грамотност като средна или висока, не изготвят бюджет. „4 от 5 домакинства пък не използват активно интернет банкиране. Едва 1 от 10 домакинства би потърсило допълнителен източник на доходи, за да покрие извънреден разход“, представи част от изводите на проведеното проучване Йоловски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още