IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Unesco извади Големия бариерен риф от списъка със застрашените обекти

В края на 2016 г. учени съобщиха за най-голямото измиране на корали и за заплаха за рифа

09:04 | 06.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големият бариерен риф вече не е в списъка със застрашените обекти, част от Световното културно наследство на Unesco. Решението за това е взето по време на заседанието на институцията в Краков, съобщава Ройтерс.

Опасенията за състоянието на рифа обаче все още остават - заради качеството на водите и относно закона за чистотата на почвата в австралийския щат Куинсланд, допълва ABC.

Решението на Unesco позволява на консервативното правителство в Австралия да избегне политически търкания и потенциалните щети за печелившата туристическа индустрия. От австралийското Министерство на енергетиката са категорични, че ще вземат всички мерки за защита на природното чудо.

В края на 2016 г. учени алармираха, че най-големият коралов риф в света загива заради течението Ел Ниньо и промените в климата през последните 20 години.

Австралия често е критикувана, че не прави достатъчно за борба срещу климатичните промени, допълва още Ройтерс.

Въглищата са второто основно перо в износа от Зеления континент. Правителството планира да подкрепи с още 4 млрд. долара минната индустрия в страната. Така кораби, пренасящи милиарди тонове въглища, преминават целогодишно над водите на Големия бариерен риф.

В Австралия са доволни от решението на Unesco, пише ABC. Според властите в страната то е доказателство, че плановете им за защита на рифа до 2050 г. се признават като работещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Правилата и законите са за баламите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Значи Австралия ще си копае въглища на воля, пък ние ще си затваряме въглищните централи, защото били мръсни. Как човек да не харесва капитализма и демокрацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Като глобалното затопляне ...същия булшит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още