IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е мястото на небостъргачите в София?

Решението на Столичния общински съвет да одобри строителството на 77-метрова сграда на бул. "България" пак предизвика полемика за високите сгради

11:19 | 07.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Не е разумно да се строят високи сгради в историческия център на София, мястото им е именно на големите булеварди, заяви пред Bulgaria ON AIR арх. Ангел Захариев, след като проект за 77-метрова сграда на бул. "България" в София получи одобрение от комисията по градоустройство и Столичния общински съвет.

Решението обаче предизвика сериозна дискусия и намери своите противници.

"Небостъргачи са сгради над 200-300 метра. Още от 80-те години сме град на небостъргачите, ако говорим за 70-метрови сгради. Когато говорим за гледка, дискусията изобщо не трябва да се върти около това дали ще се скрие гледката на някого", обясни той.

Арх. Захариев е категоричен, че високите сгради са частни инвестиции и подлежат на логиката на пазара на недвижими имоти.

"Няма никакъв проблем да има 70-метрова сграда в кв. "Борово". Това е мястото, където трябва да се търси по-голяма височина на сградите. Имам чувството, че казусът се използва за политически цели", каза още той.

Общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров обяви в "България сутрин", че на това място не бива да се позволява подобна сграда, защото градоустройственият план за зоната предвижда строителство до 20 метра. По думите му се използват вратички в закона, за да бъде разрешен строежът.

"Категорично ясно е, че по-голямата част от имота попада извън кръгчето в общия устройствен план. Другият проблем на тази сграда е трафикът. Транспортният анализ е направен колкото да се замажат очите на Общинския съвет", коментира той.

Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков контрира Тодоров, че бул. "България" е трасе на НСО и няма логика НСО да има положително становище, ако сградата ще предизвиква тапи на булеварда.

"В рамките на 500 метра по булеварда има поне 10 подобни сгради", отбеляза той.

Ботьо Ботев, който е общински съветник от ГЕРБ, посочи, че е било обяснено много ясно, че законодателството е спазено. Той даде пример, че в същата зона има много по-високи сгради от 20 метра.

"Изграждането на тази сграда няма да създаде проблем за транспортното обслужване. Главният архитект и неговият екип са ангажирани да представят предложения, за да има предвидимост и ясно определени зони, в които да се разполагат високи сгради", коментира Ботьо Ботев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още