IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университетските IT специалности и финанси – най-предпочитани от гимназистите

За пръв път от ВУЗФ наблюдават толкова силен интерес сред гимназистите към бакалавърските програми, свързани с бизнеса, финансите и продажбите

13:41 | 07.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Университетските IT специалности и финанси – най-предпочитани от гимназистите

Гимназистите проявяват най-голям интерес към бакалавърски специалности, свързани с IT сферата, финансите и бизнес мениджмънта. Това стана ясно на дискусия относно професиите на бъдещето, която се проведе във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

На нея присъстваха около 20 ученици от средни училища с икономически профил  в страната и техни учители. За пръв път от ВУЗФ наблюдават толкова засилен интерес сред гимназистите към бакалавърските програми, свързани с бизнеса, финансите и продажбите.

По време на дискусията, освен нагласите на учениците каква да бъде специалността, която искат да изучават занапред, професори и преподаватели очертаха пред тях кои са професиите на бъдещето и в кои сфери на бизнеса се очаква да се търсят най-много кадри през следващите години.

Прогнозите им са, че бизнесът ще има нужда от добри мениджъри, които освен специалисти в сферата си, са  дипломатични и находчиви. Затова препоръчаха гимназистите да се ориентират и към бакалавърски специалности като „Бизнес психология и човешки ресурси“, „Бизнес  икономика, предприемачество и инвоации“ и „Бизнес информационни системи и комуникации“.

Дискусията във ВУЗФ се проведе като част от едноседмичната национална образователна програма „Небанковия финансов сектор“, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), фондация „Атанас Буров” и Министерството на образованието и науката (МОН).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
човек ще каже че в Б-я има само един университет :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
DarkStar
преди 6 години
тъкмо го купихте унито и веднага почнахте да го лансирате с ПР статии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още