IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавното финансиране за ин витро е недостатъчно и несвоевременно

Издадените заповеди за финансиране нарастват, но планираните разходи за дейности по асистирана репродукция остават постоянна величина, сочи доклад на Сметната палата

13:30 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Недостатъчното и несвоевременно финансиране на процедурите по асистирана репродукция оказва негативно влияние върху ефективността на дейността на Центъра за асистирана репродукция и намалява шансовете за успех на извършените дейности и броя на родените деца. Това е заключението от доклада на Сметната палата, която извърши одит на дейността на Центъра за асистирана репродукция за периода от 1 януари 2014 г. До 30 юни 2016 г.

Центърът за асистирана репродукция е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Центърът финансира извършването на процедури по асистирана репродукция в размер до 5 хил. лева за процедура.

Относителният дял на извършените процедури, финансирани от Центъра за периода 2014 г. - 2015 г., е 35 на сто от всички извършени процедури по асистирана репродукция. Общо за одитирания период са финансирани и извършени 7 598 процедури на обща стойност 29,3 млн. лева, като в резултат са родени 2 171 деца.

Успеваемостта по показател „родени деца“ за България е 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики (в Австрия, например,успеваемостта достига 27,4 на сто).

Планираните средства за финансиране на дейностите по асистирана репродукция за одитирания период са постоянна величина - около 12 млн. лв., и са незначителни спрямо планираните разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването - около 3 на сто за целия период на одита, посочва се в доклада.

През 2015 г. издадените заповеди за финансиране са с 364 повече от тези през 2014 г., с което е постигнато преизпълнение с 26,9 на сто. Въпреки че издадените заповеди за финансиране се увеличават, планираните разходи за дейности по асистирана репродукция остават постоянна величина, което е индикатор за необосновано планиране на бюджетните средства, предназначени за подпомагане на процедури по асистирана репродукция, на фона на обществените потребности и стратегическите национални приоритети, пише още в документа.

Недостигът на финансов ресурс води до удължаване на периода от подаване на заявлението до получаване на заповед за финансиране на процедура по асистирана рапродукция и достига до 11 месеца през 2016 г. В резултат на забавянето се намалява ефективността на дейността поради намаляване на вероятността за успех на осъществената процедура по асистирана репродукция.

В Центъра за асистирана репродукция няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция. Освен това създаденият Обществен съвет не изпълнява възложените му функции и не допринася за подпомагане на дейността на директора на Центъра, констатират от Сметната палата.

Финансирането на дейностите за тях се извършва въз основа на договори между директора на Центъра за асистирана репродукция и лечебните заведения, като е допуснато договаряне с лечебни заведения, които не отговарят на регламентираните критерии за успеваемост, разкрива одитът.

Като сеериозен проблем Сметната палата посочва, че към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, а само епикриза и протокол. Само едно лечебно заведение е приложило и то непълна медицинска документация. Проверени са над 1 000 фактури. Въпреки липсата на необходимите документи Центърът не е спрял плащанията.

Неизискването и непредставянето на медицинската документация към фактурите за окончателно плащане създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени. Затова одитният доклад е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Лечебните заведения, които извършват дейности по асистирана репродукция, финансирани от Центъра, освен от него се контролират съвместно от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантация. За одитирания период не са извършвани съвместни проверки, посочват от Сметната палата. На национално ниво не са извършвани анализи в областта на асистираната репродукция от Министерството на здравеопазването, допълва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още