IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ иска от правителството да бъдат купени от 15 до 30 нови влака

С въвеждането на тол таксите за магистралите железницата ще превозва повече товари, прогнозира изпълнителният директор на холдинга

10:37 | 13.07.17 г. 1
БДЖ иска от правителството да бъдат купени от 15 до 30 нови влака

Ръководството на БДЖ се опитва да убеди правителството да бъдат закупени от 15 до 30 нови влака. „На финалната права сме, нека българската общественост да има търпение“, заяви пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на холдинга Владимир Владимиров.

Новите влакове ще са за отсечките София – Бургас и София – Свиленград, където композициите ще развиват по-високи скорости след ремонтите.

Той припомни, че от 2009 г. до днес дълговете да БДЖ са намалели от 850 млн. лв. на 393 млн. лв. Владимиров беше категоричен, че при системното погасяване на задълженията няма как превозвачът да бъде изправен пред фалит.

Като допълнителен аргумент той посочи, че разрешената от Европейската комисия държавна помощ от 224 млн. лв. е получена под условието, че предприятието е жизнеспособно. Оттам нататък има предпоставки железниците да се развиват, смята шефът на холдинга.

С изплатените главници и лихви по кредитите можеше да бъдат купени 40 нови влака, каза Владимиров.

По темата за остарелия подвижен състав той каза: „Правим всичко възможно да не се допусне какъвто и да е инцидент, затова вървим в посоката подновяване на подвижния състав“.

Спадът в пътуванията от 30 млн. до 25 – 26 млн. годишно той обяснява освен с лошите условия и с рехабилитацията на инфраструктурата, което налага прекъсвания и превозване на пътниците с автобуси. Той очаква след края на ремонтите и повишаването на скоростта проблемът да се реши.

С въвеждането на тол таксите за магистралите Владимир Владимиров прогнозира, че ще се повишат товарите, които железницата превозва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Прекрасно Какво значи нови влакове - локомотивите и вагоните или само локомотиви Убедете правителството да куп и 50 нови влака и да решите въпроса кардинално Правителството ще си получи парите от концесията на летище София Умните ни управляващи все някога ще направят тази концесия С новите си влакове можете да превозвате и камиони от Турция и гърция до пристанище Русе и оттам с шлепове до западна европа Нали за това подписахте спогодбата с Гърция Подпишете такава спогодба и с Турция След като най после въведете ТОЛ системата това ще стане много изгодно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още