IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 компании са разковничето за решаването на проблема с климатичните промени

71% от емисиите парникови газове от 1988 г. насам идват от най-големите производители на горива и добиващи изкопаеми енергоизточници, според доклад

17:06 | 14.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С промяната на поведението на само 100 компании могат да бъдат изпълнени много от заложените цели за преодоляване на климатичните промени.

Доклад на неправителствената организация CDP (Carbon Disclosure Project) показва, че точно толкова компании и дейности като цяло са отговорни за 71% от индустриалните емисии парникови газове, генерирани в периода между 1988 г. и 2015 г.

Става въпрос за най-големите производители на горива и добиващи изкопаеми енергоизточници. Организацията е направила класация на най-големите замърсители през този период , в която първото място заема въглищната индустрия в Китай, следвана от Aramco от Саудитска Арабия и руската "Газпром".

В челната десетка са още въглищната индустрия в Индия и Русия, както и ExxonMobil, Shell и мексиканската Pemex. Сериозни замърсители са още Chevron, BP, BHP, Total и полската въглищна индустрия.

Исторически 52% от всички емисии парникови газове от индустриалната революция насам през 1751 г. се падат на тези 100 компании.

От организацията посочват, че почти 60% от емисиите парникови газове се падат на държавни компании, а 32% - на публични компании с частни собственици.

През последните години вредните газове в атмосферата са повече от емитираните през предходните 237 години. В периода 1988 - 2015 г. например са емитирани 833 гигатона въглероден диоксид. В предишните 237 години са били емитирани 820 гигатона въглероден диоксид, показват историческите данни, използвани от CDP за анализа.

Ако тенденцията продължи в края на ХXI век, средната температура ще се покачи с 4 градуса по Целзий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
На тези компании ще трябва да благодарим и за увеличаване на растителността по Земята с около 15-16% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още