IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европол задържа 66 души след разследването на скандала с конското месо

Разкритията в Ирландия през 2013 г. шокираха хиляди потребители

15:23 | 16.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейска полицейска служба (Европол) съобщи днес, че е арестувала 66 души за търговия с конско месо, което не е подходящо за консумация от хора, а също така е иззела собственост, банкови сметки, луксозни автомобили, предаде Ройтерс.

Мерките са предприети след разследване на скандала с храни, шокирал европейските потребители. Тестове, направени в Ирландия през 2013 година, установиха, че някои продукти с етикет, обозначаващ говеждо, всъщност са съдържали изцяло конско месо, припомня БТА. 

Испанската полиция започна разследване на група, занимаваща се с клане на испански и португалски коне, които обаче са били прекалено стари или в лошо състояние, за да бъдат консумирани от хора. Групата е подправяла документите на месото и го е пращала в Белгия, която е голям износител на конско месо в Европейския съюз.

Европол уточни, че 65 души са били арестувани в Испания, а главният заподозрян, холандски гражданин, бе арестуван в Белгия.

В Испания 65 души бяха арестувани и обвинени в жестоко отношение към животните, подправяне на документи, възпрепятстване на правосъдието, престъпления срещу общественото здраве, пране на пари и участие в престъпна организация, се посочва в съобщение на Европол.

Разследване на ЕС разкри, че под 5 процента от изследваните говежди продукти са дали положителни проби за конска ДНК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още