IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на имоти във Великобритания остават нащрек

Цените на жилищата на Острова се увеличават с 2,8% на годишна база, показват данни на Rightmove за юли

09:40 | 17.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

Цените на жилищата във Великобритания започват да се стабилизират след спада през юни, сочат данни на Rightmove, цитирани от Ройтерс. В същото време обаче потребителите остават внимателни, след като стана ясно, че ръстът на заплатите е под ръста на инфлацията в страната.

Данните на агенцията за недвижими имоти обхващат периода между 11 юни и 8 юли - тоест след предсрочните избори във Великобритания, които Тереза Мей неочаквано загуби мнозинството си в парламента. Това създава несигурност сред инвеститорите, които вече имат своите опасения за излизането на страната от ЕС.

Все пак цените на жилищата във Великобритания се повишават с 0,1% на месечна база. През юни имаше лек спад, допълват още от Rightmove. На годишна база увеличението е от 2,8%, спрямо увеличение от 1,8 на сто през юни.

Ройтерс допълва, че други показатели индикират забавяне на ръста на цените до края на годината. Причината е забавянето на икономиката, а растящата инфлация ограничава потребителите.

Пазарът остава много чувствителен по отношение на цените, посочват още от Rightmove. Евентуално увеличение на разходите за ипотеки може да се окаже истински шок за купувачите, посочва директорът на агенцията Майлс Шипсайд.

Ройтерс допълва, че Английската централна банка обмисля повишаване на лихвата, макар че анализатори посочват, че сега не е точният момент за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още