IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта на ОПЕК е подложена на изпитание от нова география на петрола

Организацията отново е изправена пред предизвикателството да остане регулатор на пазара на черно злато

14:13 | 17.07.17 г. 66
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разтърсвана няколко пъти в миналото, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отново е изправена пред предизвикателството да остане регулатор на пазара на черно злато, след като американският шистов петрол, който тече изобилно, неутрализира усилията на картела да вдигне цените, коментира Мари Юклен от Франс прес.

Въпреки безпрецедентното споразумение от края на 2016 г. между членките на ОПЕК и страните извън картела, сред които бе и Русия, да намалят производството си, пазарите продължават да са под натиска на изобилното предлагане, най-вече на американски шистов петрол, както и на запасите, които пък продължават да са високи и пречат на реалното поскъпване на суровината. 

Предвидено за срок от 6 месеца, споразумението бе продължено с още девет месеца, но без реален ефект досега.

"Нещата на ОПЕК въвряха добре, когато петролът на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) бе от Северно море и следователно производствените цени бяха около 50, 60 или 70 долара за барел, но когато конкурентът е много по-евтин, нещата вече не вървят добре", резюмира Тиери Брос, изследовател в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, въпреки всичко, тази седмица защити "историческото решение", което е доказателство за способността на картела да се адаптира.

Не за първи път организацията, създадена през 1960 г., не успява да постигне целите си отведнъж. През 2008 г. картелът трябваше за четири месеца да намали три пъти производството си, за да постигне искания ефект.

В края на юли комисията за наблюдение, която следи как се спазва споразумението, трябва да се събере в Санкт Петербург.

Разбира се, това споразумение бележи "една нова даденост" с "институционализиране" на сътрудничеството между страните членки на картела и другите производители чрез комисията за наблюдение, отбелязва Бен Йерглин, вицепрезидент на IHS Markit.

Само че американският шистов петрол с големите си обеми, множеството независими производители, краткия си цикъл на развитие и възможността да намали бързо разходите си, създава нова ситуация, допълва Йерглин.

С американското производство и възхода на други производители като Бразилия или Мексико "на пазара се появяват купища опции и това оказва натиск върху ОПЕК", обяснява Сара Емерсън, президент на консултантската компания Energy Security Analysis, чиято централа е в САЩ.

Пет страни, от които нещата зависят

Производството на картела представлява едва една трета от световното предлагане спрямо над 40% преди 10 години.

Показателен за безпрецедентната ситуация е фактът, че през март ОПЕК се опита да се сближи с основните действащи лица от американските шистови компании на среща в Хюстън.

"Срещнахме се с тях и започнахме диалог", като предадохме посланието, че гарантирането на стабилността на пазара "е споделена отговорност, която се нуждае от съвместни действия", заяви Баркиндо.

И макар влиянието на институцията да залязва експертите не вярват, че позициите на производителите отслабват.

Сега в ОПЕК влизат вече 14 страни, но "в крайна сметка има пет от които нещата зависят: Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Иран и Ирак и те все още имат много власт, защото имат и най-ниските производствени разходи в промишлеността", обяснява Емерсън.

"Ако пожелаят, те биха могли да увеличат силно производството си и биха унищожили всички останали производители". Това обаче би намалило значително приходите им и те не го правят "от страх каква ще е реакцията на тяхното население", допълва тя.

Близкият изток продължава да бъде централен играч

Влиянието на ОПЕК не се измерва само с балансирането на изобилието в предлагането. В случай на шок с обратен знак, тоест на недостиг, причинен, например, от политически размирици, "всички ще побързат да наберат номера на телефона на саудитския министър на петрола", твърди Франсис Перен, президент на Енергийни стратегии и политики.

Саудитска Арабия продължава да бъде единствената страна, която много бързо може да увеличи, без нови инвестиции, производството си, за да се избегне скок на котировките, твърди експертът. 

Кралството продължава да има налични мощности, които да задейства в кратки срокове, но най-важното е, че то "държи едни от най-ниските производствени разходи в света", които са непостижими за американския петрол, обяснява Перен.

Така Перен противопоставя "краткосрочната визия" на пазарите на виждането на работещите в промишленост, според която "никой не твърди, че Близкият изток вече не играе важна роля в световната геополитика на петрола".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
И откъде минава това метро? Сигурно, щом си имате метро, са се спрели и не разравят и останалите улици? А България НЕ Е София, и при нас са надигнали асфалта навсякъде. Защото някъде са пробили кабел, другаде се издънила тръба, а на трето място, пропадали основи...Омръзна ми. Но, развие ли се тематиката, ще има за всички. Споменах ВЕЦ и язовир: В момента, височината на стените е ограничена и от свлачищната опасност. Наводнят ли се слоеве над глина - примерно - се почва пързаляне и вече показваха по NG или Дискавъри, как това заличава цели села. А земята може да се укрепи, слоевете почва да се дренират и под нивото на външните води тъй, щото свличането да се предотврати. Абе много сте запечени някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
levi_desni
преди 6 години
в софия си имаме метро. ровят наред, мизерия. и някакъв откачен ми нашепва за израел. сигурно ще ми изпееш и песничка. къде се е чуро и видяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
...И как провери? Добре, нека В града няма. ОК. А под? Освен това, нима ни харесват разкопаните улици, дето всеки кмет се сеща да си търси дипломата барабар с общинския съвет? Градски комуникации, укрепване на почви, борба със свлачищата...Всичко това са все зони за използване на новата идеология. Пък и никой никъде не казва, че някой ще ти "бръмчи". Нито в двора, нито в съседния. Сондира се някъде в региона, една платформа. Изкопава 1 кладенец, спуска няколко "къртици", и се премества /в друга област/. Само периодично, няколко камиона изнасят изринатата земя. ТОВА може да продължи години, ако се наложи. Или, трябва да се построи язовир/да се обнови?/ , или да се построят /подновят/ градските комуникации. Илън Мъск е далече, пък и не във всеки град трябва да се копаят тунели за автомобили. Ако и да трябва, нека поканят Мъск или руснаците, те имат подобен робот. Само че, той е с диаметър метри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 1
levi_desni
преди 6 години
да. ей сега. нефт и газ в града няма, притрябвала ми е някой да ми бръмчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
"стига си се фукал. какво може да направи един университет. "- Какво точно питаш? Казвам, че някои неща може и си заслужава да се направят. А по университетите би трябвало да са останали и умни хора: Има задачи за решаване, имат останал иновативен капацитет, има сериозни причини тематиката да се развие...И, ако правилните структури се заемат с нея, ще се намерят желаещи да вкарат пари. Светът, лека-полека, се изправя пред нови реалности и някак е редно да е подготвен. Кохезионни фондове, такива за насърчаване стратегически иновации, разни ши$ани компании...Едва ли някой сам - дори като могъща нефтена компания - може да се справи но, съществуват форми на кооперация, аз ли да ви уча на всичко? Който иска, ще работи и ще му бъде заплатено за това. Останалите заинтересовани, в последствие, му стават клиенти и всички са доволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 1
levi_desni
преди 6 години
стига си се фукал. какво може да направи един университет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
По-странно е друго: Няколко ВУЗ могат да получат сериозен тласък - още има отворени европейски програми - но, кре-тенизмът не ходи по дърветата, а си набира хора отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
След като керогенът в шистите се опече от нагревателите, нещата стават малко по-добри и от там потича твърде богат на леки фракции продукт. В Америка имат голям късмет, много находища са поначало лек шист.петрол но, не е така навсякъде по света. И никой знае, какво ще е у нас. При янките и газът заляга относително по-плитко /имат подарък от Господ/но, страните от ОПЕК са с твърде разнообразни геологически и др.условия. Едно е, примерно, да пробиеш в джунглите един кладенец, друго - десетки. Освен това, извън ОПЕК, са Китай - с огромни залежи -, Русия /и тя/, Бразилия, Аржентина и т.н., оптимални съчетания са рядкост. И у нас не е цвете за мирисане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
"отровят водата----подпочвените води са доста по високо :) това го знам от средното даже :) " - Ами нА, тревожат се хората. И не искат да им газят полята, т.к. по техните методи, трябват стотици и хиляди сондажи на съвсем малка площ. Камиони, платформи, коловози, и -край с няколко кибуца. "плюс това Израел е пустиня и няма много вода, половината сигурно е добиват от морето ... това с отравянето на водите знаем мантра на кой е :) "- Именно. И при тях, еколозите имат много сериозен аргумент: Израел е повече като население от БГ, а по площ - някакви проценти. Т.е., след като се унищожи - а технологията им...абе, предполага това - къде, питат, на луната ли да ходим? "...добре де, като има такъв вискозитет, как очакваш да капе ... по скоро нема да мръдне без един хидравличен удар :):) или ако капе, ще капне само малка част ... даже като вадиш мед се ползва центрофуга и не се чака да капе, щото никога няма да се случи " И тук си една идея по-близко до правилния въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
шистов "петрол" е по-близо до маджун или макс.рядък мед та, може да се наложи и да му се помага----добре де, като има такъв вискозитет, как очакваш да капе ... по скоро нема да мръдне без един хидравличен удар :):) или ако капе, ще капне само малка част ... даже като вадиш мед се ползва центрофуга и не се чака да капе, щото никога няма да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още