IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Боби Бобев: Слабата икономика създава проблемите в Западните Балкани

Заострянето на вниманието към региона идва със значително закъснение, заяви дипломатът

12:36 | 17.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изглед от Скопие. Снимка: Pixabay</em></p>

Изглед от Скопие. Снимка: Pixabay

Слабото икономическо развитие е в основата на  всички проблеми на Западните Балкани. То води до висок процент безработица и до миграция, коментира балканистът и дипломат проф. д-р Боби Бобев пред Bloomberg TV Bulgaria.
Европа никога няма да бъде стабилна докрай, ако не са стабилни Западните Балкани, заяви той.

По повод провелата се на 12 юли среща на върха в Триест с участието на страни от Западните Балкани и от ЕС дипломатът каза, че  безспорно инициативата е  полезна. Т. нар. Берлински процес е насочен и към икономическото развитие на тези държави, заяви той.

Запитан дали срещата показва необходимост от разширяване на ЕС проф. Бобев отговори, че заострянето на вниманието към региона идва със значително закъснение. Един процес на разширяване в момента може би идва малко в повече за Общността при всички вътрешни проблеми на ЕС, но без него никога няма да бъде стабилизиран този неспокоен регион, заяви той.

България е заявила интеграцията на Западните Балкани като приоритет на думи, но през годините не е положила достатъчно усилия, за да се превърне в един от факторите в региона, смята дипломатът.

Той предупреди, че ЕС няма да се разширява безкритично и всеки трябва да си напише домашното.

Вижте още тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още