IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати миналата седмица с поскъпване от около 5%

В началото на новата седмица търговията е в тесни граници

12:32 | 17.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът изпрати миналата седмица с поскъпване от около 5%, след като инвеститорите приветстваха данни за ускорено търсене през второто полугодие, съобщи Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна в петък с около 1% до 46,54 долара за барел.

В Лондон европейският бенчмарк Брент с доставка септември също добави около 1% към цената си в петък и затвори сесията на ниво 48,91 долара за барел. 

За седмицата WTI поскъпна с 2,31 долара (около 5%), а при Брента повишението беше в рамките на 2,20 долара (4,5%).

Динамиката беше подпомогната от доклада на Международната агенция по енергетиката (МАЕ), според който има ускорение на ръста в глобалното търсене. Освен това имаше данни за ръст на вноса на петрола в Китай и намаляващи резерви в САЩ.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи в петък, че броят на нефтените платформи в САЩ се е увеличил с 2 до 765, което е най-високото ниво от април 2015 г.

Данните подчертават опасенията, че продължаващото възстановяване на шистовия добив в САЩ може да подкопае усилията на другите големи производители да ребалансират пазара.

Засега споразумението в ОПЕК имаше не особено голямо влияние върху глобалните резерви, тъй като има производители, за които са направени изключения като Либия и Нигерия.

В петък представители на Кувейт заявиха, че би било прибързано да се ограничава добивът на Нигерия и Либия, тъй като и двете държави трябва още да стабилизират продукцията си.

На 24 юли ще има заседание на министри от ОПЕК и от държави извън картела в Русия, на което ще се обсъжда спазването на договорката.

Петролът започва новата седмица с търговия в тесни граници и към 12:20 часа българско време в понеделник WTI се търгува със спад от 0,06% до 46,51 долара, а Брентът остава без изменение на ниво 48,91 долара за барел.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още