IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оперативната печалба на Теленор България за полугодието бележи лек спад

Общият брой на клиентите на компанията се е понижил с 91 хил. заради задължителната регистрация на предплатени карти

16:25 | 17.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оперативната печалба на Теленор България за първата половина на годината достигна 59 млн. лева, което е понижение спрямо генерираните 60 млн. лева, генерирани през същия период на 2016 г., сочи отчетът на компанията.

Същевременно оперативната печалба за второто тримесечие остава непроменена спрямо тази от същия период година по-рано – 31 млн. лева.

За тримесечния период печалбата преди данъци, лихви и амортизация (EBITDA) расте с 2 на сто до 63 млн. лева, спрямо 61 млн. лева за второто тримесечие на 2016 г., като според Telenor това се дължи на оптимизация на разходите.

Теленор България се радва на 7% увеличение на средния месечен приход от абонат през второто тримесечие. От компанията посочват, че това се дължи предимно на преминаването на клиенти към по-високи тарифни планове и вследствие от висококачествената 4G мрежа.

Общият брой на клиентите на компанията обаче се е понижил с 91 хил. през второто тримесечие. Това се дължи до голяма степен на отлива на клиенти след задължителната регистрация на предплатени карти. Така общият брой на клиентите към края на второто тримесечие на годината намаля с 8 на сто спрямо същия период на миналата година.

"Приходите от мобилен трафик и абонаменти останаха стабилни, като ръстът на приходите от клиенти на договор напълно компенсира спада в предплатения сегмент", посочват от Теленор България.

Всъщност приходите от абонаментни такси и трафик в страната през второто тримесечие са 119 млн. лева, или точно толкова, колко през същия период на 2016 г. За полугодието обаче бележат ръст до 237 млн. лева от 236 млн. лева през миналата година.

През второто тримесечие капиталовите разходи на Теленор България са свързани най-вече с инвестиции в мрежата, включително в разширяването на покритието на 4G услугите. От фирмата посочват, че към края на второто тримесечие покритието на Теленор у нас е достигнало 89% от населението на страната.

Според доклада на компанията инвестициите, които тя е направила през второто тримесечие на 2017 г. са 11 млн. лева, което е значителен спад спрямо инвестираните 18 млн. лева година по-рано.

Като цяло компанията майка Telenor Group се радва на добри резултати за второто тримесечие на година, благодарение на което повиши прогнозата за маржа на оперативната си печалба за текущата фискална година.

За тримесечието, приключило в края на юни тази година, Telenor генерира общ оборот от почти 31,5 млрд. норвежки крони (3,8 млрд. долара), което представлява годишен ръст от 1,8% спрямо същия период на 2016 г.

Компанията се радва на 2,1% ръст на приходите през второто тримесечие. От Telenor Group обявиха, че най-голям принос към ръста на приходите има звеното в Бангладеш Grameenphone, което има стабилен ръст на абонатите. Освен това компанията има по-високи приходи от фиксирани широколентови услуги в Швеция и Норвегия, както и ръст на броя на клиентите в Пакистан и Мианмар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още