IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Биткойнът е твърде нестабилен и уязвим към спекулации

Хората трябва да наясно с рисковете, които крие виртуалната валута, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ

11:13 | 19.07.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Евалд Новотни, изказа предупреждение срещу приемането на биткойна като официално средство за плащане, заявявайки, че цифровата валута не е стабилна и е твърде уязвима към спекулации.

Много правителства по света обмислят как да регулират и класифицират биткойна, чиято стойност се повиши през юни до рекордно високо ниво от малко под 3 хил. долара, припомня Ройтерс.

През април японското правителство призна биткойна като законно платежно средство, като част от усилията за използване на финансовите технологии за стимулиране на икономиката.

„Биткойнът няма онова нещо, което прави една валута добра, а именно – стабилност“, заявява Новотни за австрийския ежедневник Kleine Zeitung в интервю, публикувано в сряда. „Биткойнът е обект на спекулации“, допълва той.

Подобно на останалите виртуални валути биткойнът не е управляван от единен орган като централна банка. Вместо това трансакциите с биткойни се записват на хиляди компютри в целия свят, които поддържат регистрационни файлове и валидират трансакциите – технология, известна като блокчейн.

Напоследък инвеститорите започнаха да смекчават позициите си към технологията в резултат на изключителното ѝ представяне и потенциала да се конкурира със златото и държавни валути като ценен актив.

Цената на биткойна се понижи с 20% спрямо рекорда си от юни, но все още отчита ръст от 245% за последната година.

Макар че централната банка не би забранила биткойните, хората трябва да са наясно с рисковете, казва Новотни.

Биткойнът може да бъде търгуван на борси по същия начин като акции и облигации. Той се превърна в начин за плащане на някои търговци на дребно, както и за трансфериране на средства без нуждата от трета страна.

ЕЦБ извършва „експериментална дейност“ със същата технология, която стои зад биткойна, но има нужда от допълнителни проучвания, преди да обмисли възприемането ѝ, каза Ив Мерш, друг член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
retro_69
преди 6 години
А бе ,кво става с тоя Инвестор....Едно мнение ,като хората не мога да напиша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Очевидно не разбираш добре технологията, затова спирам да споря. Добре ще е първо да си изясниш какво представлява биткойн адрес, портфейл, публичен и частен ключ и как работи блок-веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
retro_69
преди 6 години
Не е подвластен,щото не се е превърнал в по-масово платеежно средство...В момента,в който това се случи,държавата веднага ще си вземе полагащото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
едновременно публичност и анонимност.-----нали, народната демокрация звъчи добре :):) и сигурно ще си сложиш портфейла на непроследимия си смартфон и от там ще пазаруваш :):) .... и след като ми платиш, аз ще си помисля дали да ти пратя стоката ... щото и без другото не можеш да докажеш че си ми платил на анонимния портфейл :):) ... и като сложиш че биткоина е краен брой (тоест по дизай винаги ще е в дефлация) ... на мен ми светна, а на вас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
и нека повторя уточнението ... всички транзакции са проселдими от всички. Всеки един вижда колко биткоина от къде на къде отиват .... просто портфейлите са анонимни, но Китайската бнка надали ще ги направи такива или там която и да е друга която реши да ползва технологията... иначе не само хората, основно политиците биха се радвали да има система в която всички транзакции не се следят :):) ... нали монетата винаги има две страни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Транзакциите са проследими и публично достъпни, но не и адресите между които са осъществени. Точно в това е красотата на технологията - едновременно публичност и анонимност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Ако помислиш малко ще разбереш. Биткойнът е уникален с това, че е първият в света актив, който не е подвластен на нито едно правителство.---не е верно това, има стотици криптовалути, някои от тях са преди биткоин ! Просто тази стана известна по неясни причини.... абе статистика съм правил, никога няма да стане валута това, но много хора ще спечелят от спекула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Биткойн не, блокчейн е технологията, която може да преобърне света на банките.И технологията работи така, че всяка трансакция е напълно проследима защото всеки в мрежата на блокчейна придобива информация за сделката------------а баш, ето най после един запознат да се изкаже :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 години
значи щом в защита на твърдението си ми предлагаш два аргумента които взаимно се оборват, показва че идея си нямаш за кво иде реч :)да не говорим че не правиш разлика между биткоин и блок-чейн ... та има ли смисъл да повтарям това което вече съм казвал.Само ще ти кажа че до моя извод съм стигнал след година копаене на биткоини и базирано на статистиката от това. Биткоина е най гениалната пирамида измислена до момента !Мантрата от коментар 5 е точно за балами ... общи приказки са това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още