IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния изпреварва България с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия

Българските онлайн търговци трябва да погледнат към чуждите пазари, коментира изпълнителният директор на Contento.tech Ева Вучева.

21:30 | 19.07.17 г. 1
Румъния изпреварва България с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия

Ръстът на електронната търговия в България е около 30% и смятам, че е реалистично да очакваме подобно покачване и през следващите няколко години.

Това коментира в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Contento.tech Ева Вучева.

По думите й българските онлайн търговци трябва да погледнат към възможностите за развитие, които им предоставят чуждите пазари, например съседните на нас страни като Румъния.

Румънският пазар е близо четири пъти по-голям от българския по оборот, който в северната ни съседка достига 2 млрд. евро годишно спрямо 600 млн. евро у нас, посочи Вучева.

Хората не са ограничени да използват само български търговци, отбеляза тя, макар все още да се усеща известна сигурност сред потребителите при пазаруване в България.

„Не трябва да се прави разделение между чужди и български търговци. По думите й е нормално да има разликата между предложенията, цените или обслужването, което има своята първопричина и тя е обемът на един пазар.

По нейно мнение най-голям потенациал за ръст има секторът на индустрията, където търсенето расте. При дрехите и спортните стоки има доста голяма конкуренция, но един от най-обещаващите според Вучева сектори е този на храните.

Като цяло тя обобщи, че българите все по-малко се притесняват да пазаруват онлайн. “Този страх постепенно затихва, макар определено да го имаше преди 3-4 години. Със сигурност в големите градове електронната търговия е по-развита. Предизвикателството пред търговците е да достигнат до по-малките градове и да ги накарат да им повярват“, заяви Вучева.

Според нейната прогноза секторът ще продължи да расте със сериозна стъпка, защото все още у нас той далеч няма обемите на този в Западна Европа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Абе оФсе немислещи - Румъния има поне 3,5 пъти по-голямо население и спрямо това население,обемът на тази "търговия" е просто малко по-голям,но не и 4 пъти!По-добре помислете,колко повече "мозък" имат румънците от вас,това е сериозен показател и ще ви е от полза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още