IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тънкото въже на паричната политика, което очаква Марио Драги

На пресконференцията след срещата на ЕЦБ днес дори леките промени в тона или езика на Драги могат да разтърсят финансовите пазари

10:31 | 20.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Метафората, която можем да използваме за Европейската централна банка (ЕЦБ) днес, е „тънко въже“. Като това, по което председателят ѝ Марио Драги ще трябва да ходи по-късно следобед, коментира New York Times.

Финансовите пазари са хиперчувствителни през последните седмици към всичко, което Драги казва за плановете за намаляване на стимулите на централната банка. Всяко твърдение, което промени очакванията на инвеститорите за плановете на централната банка, може да окаже силно влияние върху цените на облигациите и валутните курсове.

Въпреки това скоро ще дойде денят, в който Европейската централна банка ще започне да намалява покупките на държавни и корпоративни облигации, т.нар. количествено облекчаване, което използва, за да понижи пазарните лихвени проценти.

Малко вероятно е Управителният съвет на банката да промени политиката си след първата си среща в четвъртък, но Драги ще има трудна задача, когато се изправи пред медиите на пресконференцията след срещата: внимателно да подготви пазарите за деня, в който централната банка ще започне да оттегля стимулите, като в същото време той трябва да избегне предизвикването на свръхреакция.

„Пресконференцията на ЕЦБ в четвъртък ще послужи да покаже как централната банка ще трябва да ходи по въже“, казва Йорг Креймер, главен икономист в Commerzbank, в коментар към инвеститорите тази седмица.

Анализаторите ще проучат внимателно първоначалното изявление на Драги, което ще е получило и одобрението на Управителния съвет, за всякакви леки промени в насоките. Креймер и други, например, очакват централната банка да пропусне част от предишните изявления, свързана с готовността ѝ да повишава покупките на облигации, ако условията позволяват.

Драги обаче вероятно ще изпрати силни сигнали по един или друг начин. Макар че еврозоната е в разгара на широко икономическо възстановяване, проблемите остават, особено в Италия.

Очаква се Европейската централна банка да изчака до следващата си среща по паричната политика, през септември, за да осигури ясни сигнали колко бързо може да намали покупките си. Дотогава Драги ще се опита да остави опциите си отворени.

Трудността, пред която е изправен, е, че дори леките промени в тона или езика могат да разтърсят финансовите пазари. Миналия месец в продължение на няколко дни пазарите на облигации бяха волатилни заради няколко думи от изказване на Драги в Португалия.

„Централната банка може да съпътства възстановяването, като коригира параметрите на политическите си инструменти“, каза той тогава.

От една страна Драми изглежда просто заявяваше очевидното. Но за трейдърите и инвеститорите изявлението засили очакванията, че краят на количественото облекчаване приближава.

Стойността на еврото спрямо долара нараства оттогава насам – нежелано развитие от гледна точка на централната банка, защото по-силно евро означава продуктите, произведени в еврозоната, да са по-скъпи за външните купувачи.

Драги не иска думите му да потиснат възстановяването на региона. Именно затова балансът на пресконференцията ще бъде толкова важен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivan.r
преди 6 години
Още днес пое по рязко дъх, както беше тръгнало да спада под 1.15 така скочи на 1.156 в рамките на минути.Тоя пазар трябва да пие една мента глог валериан и да си ляга да спи, че ще получи някой аневризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Как утре бре Ванка, Драги ще се изходи по темата днес в 15.30, най-вероятно ще задържи топката и еврака ще се изпружи с някой цент! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Ivan.r
преди 6 години
Валутните пазари станаха чувствителни като жена пред менопауза, утре Драги ще поеме по рязко дъх и еврото ще се изстреля в орбита...Стегнете се малко, трейдъри, това са стресирани централни банкери, не божества!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още