IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдигна обвинения срещу 18 души за фалита на КТБ

Обвинителният акт от 210 хил. страници е внесен в съда

10:56 | 20.07.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Обвинения срещу 18 души повдигна Прокуратурата, внасяйки обвинителния акт за казуса "КТБ", става ясно от съобщение на институцията. На всеки един от обвиняемите са повдигнати "прецизни обвинения, описани в над 5 хил. страници".

Обвинителният акт във всичките му копия е от над 210 хил. страници, допълват още от Прокуратурата.

Прокуратурата обвинява бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов в неизпълнение на служебните им задължения. Има повдигнати обвинения по същия член в Наказателния кодекс и срещу Славияна Данаилова-Велева - ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции”.

На съд отиват още и собственикът на банката Цветан Василев, срещу когото има обвинения за присвояване на чужди пари, вещи и ценности и присвоявания в особено големи размери, както и за организирането на престъпна група.

Обвинения по същите членове на Наказателния кодекс има и срещу ръководителя на вътрешния одит на банката Снежанка Велева - Стефанова и одиторите от KPMG Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, както и срещу бившите директори на КТБ Александър Панталеев и Георги Христов.

Главният счетоводител Мария Димова и нейният заместник Борислава Тренева-Кючукова, както и главният касиер Маргарита Петрова и експертите Елка Стойкова и Елена Инджева и ръководителят на управление "Кредитиране" Георги Зяпков също са обвинени за присвояване в големи размери и организиране на престъпна група.

Прокуратурата повдига обвинения и срещу други служители на банката - кредитния инспектор Рангел Стойчев, както и срещу Светлана Георгиева и Илиян Зафиров. Те също са замесени с организирана престъпна група и присвояване в особено големи размери.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания  доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

В сайта на прокуратурата е публикуван и документ от 155 страници, озаглавен "Общ поглед върху "Моделът КТБ", който може да бъде свален оттук.

Всичко за КТБ можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
ДХДО
преди 6 години
Предвид, че нямаме зад гърба си няколко вековна история на колониалисти, наопъки ние сме били под външно владичество няколко века, изглежда, че не можем да разчитаме на някакъв по значим ресурс, който да се разпредли в класа от собственици и на база на едно такова възникнало класово-собственическо съзнание, да се сформира обществения консенсус. Остава да се търси интеграционен модел в полето на националния () идеал. В така формиралата се обективна реалност, не виждам как ще имплементираме мултикултурния и либерален обществен модел, който ни се налага, без тотално да се срине конструкцията на социума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
ДХДО
преди 6 години
Обществото и порядките му, по същество представляват набор от ограничения, наложени върху най-първичните (егоистични) подбуди и рефлекси на индивида. Изхождайки от човешката психология, непосредствено установимо е, че индивида приема да си налага такива ограничения в два случая :- В името на това да бъде част от общност на СРОДНИ нему по етнически, лингвистичен и/или културно-цивилизационен признакИли- Тогава, когато индивида има, какво да губи, ако обитава една безправова среда. Т.е. тогава когато едно ниво на материална състоятелност е ВЕЧЕ налице при критичен дял от представителите на някаква общност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
ДХДО
преди 6 години
До #2 : ... имаме нужда да реформираме на корумпираната ни съдебна системаПод строг секрет ще те информирам, че няма как, някаква си система (в случайя съдебна ), да обслужва интереса на нещо, което не съществува в Космоса - т.е. българска нация. Когато в измерението, което обитаваме се появи подобен субект, като българска нация, тогава ще можем да говорим за възникването на предпоставки, някаква си съдебна система, да отчита интереса на този субект. Нация без национална идея и идеал няма. Уви, от там от където ни спускат дневния ред и дума не дават да се продума за нещо, което е свързано с понятието за нация и национално всичко е европейско , свободно-придвижващо-се и над-национално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Не се прави на незнаещ.Посочените лица трябва да са в затвора, защото бяха главни действащи лица в схемата. Когато избухна КТБ още на втория и третия ден няколко известни публични личности и политици много ясно, нееднократно и публично заявиха, че КТБ не е фалирана, а всичко е защото Пеевски изнудва мустакатия да му прехвърли безвъзмездно цял списък с апетитни фирми и компании, и че това, което се случва е само заради този спор, не заради нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Дан
преди 6 години
Явно в прокуратурата качеството на свършената работа се оценява с количеството свободни съчинения. И 4 млрд. страници да издраскат все тая. Някой надолу беше писал, че само хабят хартия - ами заплатите и хонорарите дето са изпапали за всичкия тоя спам.... ИМИТАТОРИ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
За пръв път виждаме обвинение от подобен род и подобен мащаб у нас, а това е огромен напредък за Цацаров(защо искаш да пращаш в затвора??). От събитията от 1997 когато главни прокурори бяха Татарчев и после Филчев нищо един от измамниците, които източиха 10-на банки(В.М. И.М. О.Д Л.П. Г.А. Л.Х. )не се сдобиха с обвинения или присъда и до днес някой тях не само милионери, но някой са и милиардери с откраднатите пари от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Сагата КТБ не е приключила. Акционери на фалиралата банка като ВТБ , чрез представителя си МИЛЕН ВЕЛЧЕВ успяха да извършат ПРЕСТЪПЛЕНИЕ като придобиха най големият от активите на КТБ - ВЪЗБРАНЕНИЯ ОПЕРАТОР ВИВАКОМ!Направиха го без да платят и стотинка нита на СИНДИКА , нитона загробените ВЛОЖИТЕЛИ!!Сега предстои продажбата на друг актив на КТБ - ТБ Виктория!!От случващото се заформу собственик на активите на ВТБ в размер на 480 мил. лв. да се превърне БАКБ на г-жа Цветелина Бориславова. Това ще е най добрият подарък на Бориславова за юбилейната и годишнина!БЪЛГАРИЯ ПРОСТО Е ТАКА. ГРАБЕЖА Е УНИКАЛЕН, а разпада на държавата и държавността е безконтролен и необратим процес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ако бяхме нормална държава списъка с обвиняемите, а после и с осъдените щеше да започва с Дебелян Пеевски и Цацаров.А сега за да замажат положението пред хората както винагигледат да прехвърлят вината на дребосъците и да се размие всичко в корумпираното блато.Най-големия грях на Борисов и типовете дето го крепят е, че продължават да въртят общи неща с Пеевски и масонската ложа на Цацаров и Гергов. Всичките са жалки корумпирани престъпни типове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 6 години
Всите са невиннни и аз сакам да открадна 50 100млн и да ме споменават в тез 210 000 драсканици листа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Ясно е, че никой няма да влезе, но аз имам друг въпрос, защо се хаби толкова много хартия за глупости, тия хора служебни лаптопи нямат ли? 2017-та е, вероятно във всички министерства се харчат на 1м листа годишно, което е излишен разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още