IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър подаде оставка

Според източници Спайсър е подал оставка, защото е несъгласен с назначението на финансиста Антъни Скарамучи за директор на комуникациите на Белия дом

19:30 | 21.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър - един от най-важните гласове на правителството - подаде оставка днес, след като президентът Доналд Тръмп назначи за директор на комуникациите на Белия дом финансиста от Уолстрийт Антъни Скарамучи, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Американски медии съобщават, че 45-годишният Спайсър е подал оставка, защото бил твърдо несъгласен с назначението на Скарамучи, посочва АФП.

53-годишният Скарамучи ръководи инвестиционна фирма и ще замени Майкъл Дубке, който подаде оставка на 18 май. Дубке посочи лични причини за оттеглянето си. Досега Спайсър временно изпълняваше длъжността му.

Постът директор на комуникациите на хартия е със стратегическо значение, но говорителят на Белия дом е лицето и гласът на правителството, отбелязва АФП.

ДПА отбелязва, че Скарамучи е изявен поддръжник на Тръмп с малък политически опит. Очаква се той да заеме новия си пост през август според служител в Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Оставката и назначението съвпадат с криза, разтърсваща Белия дом заради разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборния процес в САЩ през 2016 г. и за таен сговор с предизборния екип на Тръмп с Москва, напомня АФП.

За назначението на Скарамучи и оставката на Спайсър все още няма официални съобщения от Белия дом.

Междувременно стана известно, че важен член на юридическия екип на Доналд Тръмп също е подал оставка в момент, когато американският президент изглежда се опитва да повлияе на разследването на специалния прокурор за руска намеса в американските избори, предаде Франс прес.

Марк Корало, който съгласуваше външната комуникация на юридическия екип на президента във връзка с тази криза, е посочил в имейл до АФП, че напуска поста, без да назове причините за решението си.

Тръмп предприе рискован ход в интервю за New York Times вчера, предупреждавайки следователите от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър да не се занимават с финансите на семейството му.

Специалният прокурор беше назначен в средата на май от министерството на правосъдието да оглави федералното разследване (което преди това се ръководеше от ФБР) за евентуален таен сговор между приближени на милиардера и Русия в предизборната кампания през 2016 г.

Някои виждат в предупреждението на президента опит да се окаже натиск и дори да се възпрепятства разследването, което вгорчава управлението му.

Тръмп многократно отрече да е извършвал нещо осъдително, но се затруднява да обясни защо най-големият му син и ключови членове на предизборния му екип са се срещали с приближени на Москва, загатнали, че разполагат с компрометираща информация за Хилари Клинтън, която беше неговият опонент на изборите.

При все по-разширяващия се периметър на федералното разследване привърженици на президента според американски медии търсят начин тези хора да бъдат оправдани, както и средства за дискредитиране на прокурора и екипа му, а оттам и на разследването.

Самият Тръмп намекна, че Мълър - високоуважаван бивш директор на Федералното бюро за разследване - може да е замесен в конфликт на интереси.

"Няма НИКАКВО основание да се поставя под въпрос почтеността на Мълър или хората в екипа му", заяви бившият министър на правосъдието Ерик Холдър. "Тръмп не може да определя или да възпрепятства разследването на Мълър. Ако се опита да го направи, това ще породи конституционни проблеми и проблеми, съизмерими с престъпление", добави той.

Белият дом отказа да изключи възможността президентът да уволни Мълър, което би предизвикало политическа буря, а може би и конституционна криза. (по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 6 години
Не им харесва, но ще трябва да си търсят работа, щото новия началник не им вярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Уволнен си ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още