IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите в столицата се увеличават над четири пъти за 15 години

През 2016 г. средният годишен доход в София е 7349 лв. на човек спрямо 4 хил. лв. в Северна България

12:01 | 24.07.17 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разпределението на доходите през 2016 г. показва ясно покачващата се роля на столицата като областта, където се генерират най-голяма част от доходите в българската икономика. Това сочат резултатите от съвместен проект на Института за пазарна икономика (ИПИ) и българската геоинформационна компания Мапекс за геоинформационен анализ на икономически данни.

Ефект от тази концентрация на доходи се вижда и в област Перник, вероятно поради интензивната ежедневна трудова миграция на работещи от Перник към София. Други области като Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив успяват в известна степен да съхранят своята форма и мащаб, макар доходите в тях да остават далеч от нивата в София. Тежестта на редица области от Северна България (Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград и Търговище), както и на Пазарджик, Кърджали и Сливен в южната част на страната, е далеч по-малка от гледна точка на приноса им в общите доходи на домакинствата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Бяхме преди Румъния и се гнусяхме от сравнения с нея. Дойде ОПГто и уверено ни запрати на опашката не само на ЕС, но и на Европа. А Румъния вече е далече пред нас. Докато ни управлява Мафията, законен наследник на комунистическата номенклатура, тъй ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
веднага се сетих за стария виц, руснаците се класирахме втори, а американците предпоследни :). Но винаги се забавлявам как дявола чете евангелието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 4
Venislav
преди 6 години
Разликата даже изглежда малко спрямо продуктивността. Сигурно публичния сектор дърпа София надолу и смалява ножицата.В София в частния сектор се работи много повече и по-здраво отколкото в провинцията. Това че тук таме има изключения, само затърждава правилото.Това разбира се по никакъв начин не променя факта, че имаме затворен кръг и резултата е струпване на хора и ресурси на твърде малко място. Именно това струпване, води до доста по-голямата борба за оцеляване и пълната липса на спокойствие в София във всяко едно отношение.Мисля, че все пак се забелязва обособяване и на няколко други центъра в страната като Пловдив, Бургас, Стара Загора които ще облекчат малко натиска в София и съответно ще привлекат инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
Longin
преди 6 години
"Обаче например цената на тока е скочила над 5 пъти "стига лъга като дрът ***, кого мислиш ще излъжеш тук????увеличението на тока е малко по-малко или около е инфлацията за този период, която по спомен (за 15 г ) беше нещо около ~120% (официалната)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Погледнете статистиките какво купуват "бедните българи" и какви лихви плащат по различните кредити за да видите защо реват че са бедни и защо не могат да си вдигнат жизнения стандарт.Не им е проблема в МРЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
Ами Вдянков започна да говори за "разселване" по окръжните градове на институции , министерства и агенции ... даже и на подопечните му беше направил карта коя къде ще се премести. Грачеха с/у човека, че документи нямало как да се носят и пр... че хора професионалисти и пр... пък той ги беше затапи че в ерата на интернет и бъдещето електронното правителство носенето на документи е отживелица и с какво един специалист от Пловдив или Плевен или Ловеч е по-лош от София при условие, че е издържал конкурсите за назначение, на които беше фен. Ама го махнаха човека и сега си се назначават пак по телефона и си се трупат на едно място всичките :) ... не знам дали е актуална идеята ама май искаха и сити да си строят, на министерства и агенции :) . Пак Вдянков м/у другото беше и за оценяване на чиновниците и заплащане според свършеното ... и конкурси на всеки 5 ли 10 ли години, да няма цял живот на едно място чиновник :))) . Въпреки кусурите му в общуването с хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
comet
преди 6 години
... май много отпускарско почна да става тука, ... та пичове, изслушайте нещо (съжалявам, на английски е) за около 90 минути, за размисъл:https://***.macrovoices.com/288-dr-pippa-malmgren-cryptocurrencies-libertarian-dream-come-true-or-orwellian-nightmare
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Може ли една статийка не за с колко са се увеличили заплатите, а за ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ (и като цяло труд към възнаграждение) (защото в нета има доста споделено, че в старната на заветната мечта (към която сме се устремили) покупателната способност на преобладаващият % граждани е спаднала за последните няколко десетилетия, като тенденцията продължава).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Не бива да забравяме също, че седалищата на парламента, правителството и още безбройни държавни институции са базирани в София, а това означава едно - заплати. Аз например имам доста клиенти, които работят В НОИ. И хората си плащат много добре. Което означава, че и на тях СЪЩО им плащат много добре. Заплатите им са твърди и напълно независими от положения труд или финансовите резултати на въпросното учреждение. По-просто казано там нещата не са мръднали ни на йота от времето, когато на власт беше Тодор Живков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
Че София е тумор това е вън от всякакво съмнение. При това съзнателно поддържан и подхранван тумор, защото не само чуждите инвистиции са тук. Тук са и проектите, осъществявани с пари от еврофондовете. Включително и прословутото метро. Но далеч не е само то. А парите от въпросните фондове се превлъщат в работни места и заплати, които директно се вливат в икономиката на София. И омагьосаната спирала продължава да се развърта и уголемява. Повече работни места в София означава повече гласоподаватели. Повече гласоподаватели означава повече еврофондове. Накрая ще ни съберат всички в София за по-лесен контрол. Много е възможно точно това да е и целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още