IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на САЩ срещу Русия спъват 8 големи енергийни проекта с европейско участие

Колежът на комисарите ще заседава утре, за да реши как да реагира, ако мерките се гласуват днес от Конгреса във Вашингтон

10:53 | 25.07.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Осем енергийни проекта, в които участват европейски компании, ще бъдат засегнати, ако САЩ приемат нови санкции срещу Русия, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Става въпрос за Baltic Liquiefied Natural Gas – проектът за завод за производство на втечнен газ във Финския залив на Shell и Газпром, газопроводът „Син поток“ на Eni и Газпром, тръбопроводът СРС на Shell, Eni и Роснефт, „Северен поток 1“, в който участват няколко европейски компании и Газпром, „Северен поток 2“ в същата конфигурация, проектът Сахалин-2 на Shell и Газпром, проектът Шах-Дениз и Южнокавгазкият газопровод на ВР и Лукойл и разработването на находището Зохр, което е проект на ВР, Eni и Роснефт.

Колежът на комисарите утре (26 юли) ще заседава, за да реши как ще реагира, ако днес американският Конгрес приеме новите мерки, допълва изданието. След това те трябва да бъдат гласувани от Сената, а накрая трябва да ги ратифицира и президентът Доналд Тръмп.

Затягането на санкциите срещу Русия от страна на САЩ ще означава, че ще се блокира работата на всяка компания, която участва в каквито и да било проекти, свързани в някаква степен с Русия, навсякъде по света.

„Инициативата засяга нашата енергийна независимост и интересите ни в сферата на енергийната сигурност“, коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

Компании, които работят с Иран и Северна Корея, също ще попаднат под удара на санкциите.

Европейският съюз (ЕС) ще положи усилия да минимизира щетите за европейските компании. Европейски дипломати във Вашингтон са разговаряли с американски конгресмени през почивните дни, за да се променят някои думи в законопроекта.

Друга промяна, която ЕС се опитва да постигне по дипломатически път, е да се промени прага на руското участие в енергийните проекти от 10% на 33%.

Според официални представители на ЕС, пожелали анонимност, законопроектът на САЩ ще бъде омекотен.

Засега от ЕК не коментират какви ответни мерки възнамеряват да предприемат, ако Вашингтон приеме санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

36
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
никой няма да ни позволи независимост----всичките мурзилци сте с такова робско мислене :):) кажи ми как да се оправим с такива роби като вас ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
проблема с това не е нито пазар нито технологически.никой няма да ни позволи независимост.иначе съм съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 6 години
...Твърдението ми е, че ако САЩ ще правят разни неща УМИШЛЕНО, това могат да правят и други държави.... А моето твърдение е, че русия достатъчно ни оскуба чрез газпром през годините, за да й се разреши да го прави отново. Антимонополното ЕС законодателство не е случайно и неслучайно имаше разследване срещу газпром за нарушаването му в ЕС. България може да мине на собствен добив на хидрант от дъното на българската акватория на Черно море. Тогава няма да имаме нужда от никакъв внос на чужд природен газ. Това обаче няма да успокои някои хора, които не могат да преживеят изместването на руският тръбен газ от хидранта метан- местен български добив:) За това става въпрос- че има категория лица в България., които говорят български език, но мислят само на руски и действат само в защита на руските държавни интереси. Правилното им название е руски агенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Изглежда не се разбрахме.Твърдението ми е, че ако САЩ ще правят разни неща УМИШЛЕНО, това могат да правят и други държави. Съвсем не се ограничавам само с газови сделки или Русия в частност.Когато решиш да замениш пазарните принципи от политическите такива, картата на властта и силата се променя драстично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 6 години
....и други могат да сключват УМИШЛЕНО сделки.... НЕ -вече НЕ МОГАТ! Русия е продавала на България преди години руски природен газ на цена 520$ за 1000 куб.м. газ, докато в същото време газпром е продавал на германия руски природен газ с цена....210$ за 1000 куб.м. газ! Това БЕШЕ и НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ с газпром! В същото време русия НЕ МОЖЕ да ни отнеме находището на газови хидранти на метан, защото то е в БЪЛГАРСКА акватория и ние можем съвсем спокойно да си задоволяваме нуждите от природен газ от това находище, и НЯМА ДА ИМАМЕ НИКАКВА НУЖДА да купуваме руски газ:)http://***.dnes.bg/science/2017/07/24/goriasht-led-v-cherno-more-ekspediciia-vadi-metan-za-milioni.348195 Прочетете много внимателно този материал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Защото не са само сащ дето "...УМИШЛЕНО сключат сделка.." и други могат да сключват УМИШЛЕНО сделки.А като гледам ЕС май пак УМИШЛЕНО ще им бутнат спица в закона за санкциите. Затова.Юристите имате един недостатък. Мислите си, че закона наистина е върховенство. Ами НЕ Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 6 години
...казвате,че той не може да си позволява да обижда....тогава вие защо го правите?..... Защото отвърщам на обидата с обида- за това. Имам въпрос по същество към Вас- какво се случва, ако сащ УМИШЛЕНО сключат сделка за доставка в ЕС на американски втечен газ, на цена , ПО- НИСКА от 180$ за 1000 куб.м. руси тръбен природен газ и в същото време България започне собствен добив от м. септември 2017 г. , на горящ лед? "Горящ лед" в Черно море! Експедиция вади метан за милиони В българския участък се крият хиляди кубични километра запаси 24 юли 2017 Бъългарско-германска научна експедиция ще извади за пръв път тази есен замръзнал метан от дълбините на Черно море...."Предварителните оценки са за много големи запаси. Със сигурност за период от един век ще можем не само да задоволяваме енергийните си потребности, но и да бъдем един от най-големите износители в Европа", коментира пред "Труд" океанологът доц. д-р Атанас Василев...http://***.dnes.bg/science/2017/07/24/goriasht-led-v-cherno-more-ekspediciia-vadi-metan-za-milioni.348195
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 3
многодобре
преди 6 години
....и вие не си поплювате....това са вашите думи -"руска едноклетъчна амебо!....казвате,че той не може да си позволява да обижда....тогава вие защо го правите?.....неразбирам и вас така ,както неразбирам и американските политици,които взимат решенията и буквално разорават набелязана страна.Онази,която им са на прицел, но виждаш ли лошите винаги са други. Други отнасят санкции,негативи....До кога ще е така?....до кога ще си го позволяват,как мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 6 години
този сайт толерира всякаква анти-български и расиски yтрепки като въпросния император, така че свиквай ... тук е така, пcуваме се, не се съдим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 6 години
хахахах, винаги си ме изумявал как може да има толкова *** човек като теб на замята, хахахахахахахахахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още