IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на САЩ срещу Русия спъват 8 големи енергийни проекта с европейско участие

Колежът на комисарите ще заседава утре, за да реши как да реагира, ако мерките се гласуват днес от Конгреса във Вашингтон

10:53 | 25.07.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Осем енергийни проекта, в които участват европейски компании, ще бъдат засегнати, ако САЩ приемат нови санкции срещу Русия, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Става въпрос за Baltic Liquiefied Natural Gas – проектът за завод за производство на втечнен газ във Финския залив на Shell и Газпром, газопроводът „Син поток“ на Eni и Газпром, тръбопроводът СРС на Shell, Eni и Роснефт, „Северен поток 1“, в който участват няколко европейски компании и Газпром, „Северен поток 2“ в същата конфигурация, проектът Сахалин-2 на Shell и Газпром, проектът Шах-Дениз и Южнокавгазкият газопровод на ВР и Лукойл и разработването на находището Зохр, което е проект на ВР, Eni и Роснефт.

Колежът на комисарите утре (26 юли) ще заседава, за да реши как ще реагира, ако днес американският Конгрес приеме новите мерки, допълва изданието. След това те трябва да бъдат гласувани от Сената, а накрая трябва да ги ратифицира и президентът Доналд Тръмп.

Затягането на санкциите срещу Русия от страна на САЩ ще означава, че ще се блокира работата на всяка компания, която участва в каквито и да било проекти, свързани в някаква степен с Русия, навсякъде по света.

„Инициативата засяга нашата енергийна независимост и интересите ни в сферата на енергийната сигурност“, коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

Компании, които работят с Иран и Северна Корея, също ще попаднат под удара на санкциите.

Европейският съюз (ЕС) ще положи усилия да минимизира щетите за европейските компании. Европейски дипломати във Вашингтон са разговаряли с американски конгресмени през почивните дни, за да се променят някои думи в законопроекта.

Друга промяна, която ЕС се опитва да постигне по дипломатически път, е да се промени прага на руското участие в енергийните проекти от 10% на 33%.

Според официални представители на ЕС, пожелали анонимност, законопроектът на САЩ ще бъде омекотен.

Засега от ЕК не коментират какви ответни мерки възнамеряват да предприемат, ако Вашингтон приеме санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 9
юрист
преди 6 години
... както е типично за всеки душевно болен русофоб. ... Ела в кантората ми, кажи това пред още 1 човек и те хващам за мръсната и неизпрана руска яка и НА СЕКУНДАТА завеждам срещу теб дело за обида! Тогава ще видиш РЕАЛНО как за обидата ти към един български адвокат, ще те гони ЧСИ из целия ЕС...докато не се скриеш в *** си русия, от където си изпълзял, руска едноклетъчна амебо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 6 години
...и вие слагате политически пристрастия отпред пред решения и позиции.... Напротив- българският енергиен интерес е България да прибира максимален размер на транзитните такси. България е енергоползвател и има интерес да си разнообрази източниците на доставян природен газ, за да не изпадне в ничия енергийна зависимост. Вчера излезе статията за горящия лед, а днес пък за българските контакти с цел подписване на договор за транзитиране на израелски природен газ. Какво лошо има в това за българската държава? НИЩО ЛОШО- ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРИХОДИТЕ И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯТ ГАЗ за България и точно ТОВА не е изгодно за онези, които защитават небългарски интереси, но пишат на български език....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 3
многодобре
преди 6 години
....." ПАК ще има доставки на неруски природен газ за транзитиране!"....точно в това е проблема...и вие слагате политически пристрастия отпред пред решения и позиции....нищо,скоро ножът ще е вече до кокала и тогава....всички щи съжаляваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 10
юрист
преди 6 години
И защо имам минуси, а? Защото мноого русофили НЕ ИСКАТ България да има друг шанс за транзитиране на неруски газ и НЕ ИСКАТ България да печели тройно повече транзитни такси, щото транзитираният газ няма да е руски, а? ;) Шаренкова, шаренковаааа, заработи ли нашият газов хъб Балкан, с или без транзитиране на руски тръбен природен газ, да внимаваш за руската си резидентура, щото НК Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 7
юрист
преди 6 години
Така, че- нищо друго да не успее, ПАК ще има доставки на неруски природен газ за транзитиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 6 години
И въпреки това- природен газ за българският газов хъб Балкан ще има! http://***.focus-news.net/news/2017/07/25/2419262/balgariya-tarsi-vazmozhnosti-za-diversifikatsiya-na-iztochnitsite-na-gaz-chrez-zadalbocheno-satrudnichestvo-v-energiynata-sfera-s-izrael.html България търси възможности за диверсификация на източниците на газ чрез задълбочено сътрудничество в енергийната сфера с Израел 5 Юли 2017 | 16:41 | Агенция "Фокус" Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведоха среща с посланика на държавата Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан в рамките на енергийната стратегия за сигурност на доставките и диверсификация на източниците и маршрути на газ, съобщиха от правителствената информационна служба.... Проектът.. Балкан предвижда възможността за доставки на газ от различни източници и в този смисъл българската страна изяви интерес за потенциални доставки на природен газ от израелските находища, чиито прогнозни достигат до 1000 млрд. куб. метра, а добивът се планира да започне през 2019 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
Момче, на ***.френиците вся някой им пречи. Руснаците затова живеят в ***, --------------------------------------------------------------------Смартфон за 450-500 лева е най-купуваната стока на изплащане в Българияhttp://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/smartfon-za-450-500-leva-e-nai-kupuvanata-stoka-na-izplashtane-v-bylgariia-243611/----------------------------------------------------------------------шшш Стоенчо, ааа ... ?!?! .... ааа така трай те обичам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
Когато наложиха първите санкции на Русия заради анексирането на Крим, някои тук опищяха форумите и социалните мрежи, че санкциите щели да ни навредят и националният интерес трябвало да бъде на първо място. В момента ситуацията е коренно различна - България определено ще загуби от изграждането на Северен поток. А сега къде са защитниците на националния ни интерес и защо не подкрепят санкциите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
Те парите са ясни, проблема е че НЯМА как да прегънат географията, така че Русия да стане на 7000 км, а пък те на на 0 разстояние от Европа. И туй много ги дразни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
спомняш ли си, че ти бех написал за транснационалния капитал дет нема родина и изплюсква една държава след тва я изоставя ... ееем ей ти го примера кат глеам до две петилетки май Сашш нема имат думата повече ......IMF could be based in Beijing in a decade: Lagarde https://***.reuters.com/article/us-imf-china-lagarde-idUSKBN1A922L
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още