IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на САЩ срещу Русия спъват 8 големи енергийни проекта с европейско участие

Колежът на комисарите ще заседава утре, за да реши как да реагира, ако мерките се гласуват днес от Конгреса във Вашингтон

10:53 | 25.07.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Осем енергийни проекта, в които участват европейски компании, ще бъдат засегнати, ако САЩ приемат нови санкции срещу Русия, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Става въпрос за Baltic Liquiefied Natural Gas – проектът за завод за производство на втечнен газ във Финския залив на Shell и Газпром, газопроводът „Син поток“ на Eni и Газпром, тръбопроводът СРС на Shell, Eni и Роснефт, „Северен поток 1“, в който участват няколко европейски компании и Газпром, „Северен поток 2“ в същата конфигурация, проектът Сахалин-2 на Shell и Газпром, проектът Шах-Дениз и Южнокавгазкият газопровод на ВР и Лукойл и разработването на находището Зохр, което е проект на ВР, Eni и Роснефт.

Колежът на комисарите утре (26 юли) ще заседава, за да реши как ще реагира, ако днес американският Конгрес приеме новите мерки, допълва изданието. След това те трябва да бъдат гласувани от Сената, а накрая трябва да ги ратифицира и президентът Доналд Тръмп.

Затягането на санкциите срещу Русия от страна на САЩ ще означава, че ще се блокира работата на всяка компания, която участва в каквито и да било проекти, свързани в някаква степен с Русия, навсякъде по света.

„Инициативата засяга нашата енергийна независимост и интересите ни в сферата на енергийната сигурност“, коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

Компании, които работят с Иран и Северна Корея, също ще попаднат под удара на санкциите.

Европейският съюз (ЕС) ще положи усилия да минимизира щетите за европейските компании. Европейски дипломати във Вашингтон са разговаряли с американски конгресмени през почивните дни, за да се променят някои думи в законопроекта.

Друга промяна, която ЕС се опитва да постигне по дипломатически път, е да се промени прага на руското участие в енергийните проекти от 10% на 33%.

Според официални представители на ЕС, пожелали анонимност, законопроектът на САЩ ще бъде омекотен.

Засега от ЕК не коментират какви ответни мерки възнамеряват да предприемат, ако Вашингтон приеме санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 2
Ivan.r
преди 6 години
И аз мисля, че е ала-бала, защото в крайна сметка те са нетен вносител на енергийни суровини и няма как да задоволят европейския пазар освен с арбитраж, който няма по никакъв начин да бъде изгоден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Ми кат нямат капацитет американците , що да не объркат сметките и на другите ...нищо ново , още повече че Меркел бабува на тая идиотия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
Ivan.r
преди 6 години
От ала-бала гледна точка - разбирам, но като суровини - ще го докарат ли?Пазарът на петрол и газ в Европа е огромен, в този момент има място за всички, американците имат ли капацитет да го запълнят? Не мисля. Ако имаха - ето ти решение на търговския им баланс с ЕС - изнасят газ, вкарват коли, дефицит няма, Тръмп и Меркел спокойни.Не мисля, че сме близо до такъв вариант.Ако някой има данни за голям енергиен излишък, който да изнесат насам - да ме опровергае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Май трябваше га почнеш от Меркел , дето за да угоди на Америка ей таквиз уста бе раззинала за санкции ...е сега ше ги има тъпкано и претъпкано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 10
tisia
преди 6 години
...зад всичко това стои желанието на сащ да се пробутат на европейците и да се намърдат по-добре на енергийния пазар в Европа.....ми ,като не става по друг начин ще налагаме санкции....съвсем демократично е пък и все още има балами да ни вярват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Кой ми *** в гащите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още