IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските медии за новите американски мерки: Русия застава на нов кръстопът

Според "Газета" изплуват сенки от плановата икономика и има опасност страната да се върне към крещящата икономическа неефективност на Съветския съюз

16:33 | 25.07.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия ще застане на нов кръстопът, ако Конгресът на САЩ одобри подготвения нов пакет санкции, пише в редакционен материал руският в. "Газета".

След решаващото гласуване в Конгреса днес американските санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея вече няма да произтичат само от президентски укази, които държавният глава може да отмени, а ще добият статут на закон. Подпише ли Доналд Тръмп документа, перспективите за анулиране на мерките ще бъдат забравени за дълги години, подчертава изданието, цитирано от БТА.

"Може да си приказваме колкото щем, че Русия се е нагодила към санкциите в икономически план. Много се променя обаче самото качество на живота. Дори ако икономически - макар скромничко и бедничко, страните могат да живеят в условия на санкции с години и десетилетия, за никакво развитие не може и дума да става", пише още вестникът.

В сравнение със Съветския съюз днешна Русия е по-уязвима на санкции, тъй като много технологии са тясно обвързани със Запада, посочва той.

"Русия всъщност се изправя пред дилема: ще живеем ли отново години наред с тази икономическа усмирителна риза или все пак ще бъде избран по-гъвкав курс за политическа маневра с оглед развитие на страната", казва се още в материала.

Широките маси в Русия неизбежно ще схващат все по-трудно защо началството се перчи с кампанията за заместване на вноса с родно производство.

Изданието вижда "на хоризонта да изплуват сенки от плановата икономика - експерти предлагат още от днес да се регулират цените на храните, което винаги предизвиква недостиг и само вдига цената им "изпод щанда".

„Русия може да се върне към крещящата икономическа неефективност на Съветския съюз, довела до загуба в оръжейната надпревара със Запада“, предупреждава още "Газета".

Вече са разработени препоръки за ответни мерки срещу новите антируски санкции на САЩ, ако те засегнат интересите на европейски компании, пише "Ведомости". "Спешната разработка на такива препоръки демонстрира дълбоката загриженост на ЕС, че новите санкции може да ударят европейските енергийни компании, работещи по общи проекти с Русия, включително по проекта за газопровод "Северен поток-2", отбелязва всекидневникът.

Ако САЩ втвърдят мерките срещу Русия без да се съобразят с интересите на ЕС, Брюксел ще отвърне до няколко дни. Европейската комисия не изключва да бъдат приети нови закони, чрез които американските санкции ще може да не се признават или да не бъдат изпълнявани условията им.

"Това е безпрецедентно изостряне на разногласията между Европа и САЩ по повод антируските санкции, откакто бяха наложени през 2014 г.", казва се и в редакционен коментар на „Ведомости“ по тази тема.

Политологът Владимир Фролов смята, че поради недостиг на време Европа не може да издейства от САЩ промени в законопроекта, но Брюксел вероятно ще изтръгне от Доналд Тръмп обещания да не ги прилага, заплашвайки с ответни мерки по линия на Световната търговска организация.

ЕС е против втвърдяване на санкциите, защото Русия поддържа с водещите страни в общността принципно различни икономически отношения, отколкото със САЩ. В тях има реална взаимна зависимост, която налага да се разграничават политическите търкания от корпоративните интереси, коментира европеистът Тимофей Бордачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 15
khao
преди 6 години
аз пък виждам около 1000 причини да не се поучат :):) ... колко требва да си *** зада сравняваш гермаия с путинланд :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
Market socialismhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Market_socialism----------------------------------------For the economic system in the People's Republic of China, see socialist market economy. For the system in Vietnam, see Socialist-oriented market economy. For the German model of capitalism, see Social market economy.-------------------------------------------------ми убу аз не виждам що "десно-стоящите" в Русия не се поучат от другарите си в Германия и в Китай, а навремето "неефективния" СССР учеше чайниците и ГДРто на икономика и Комунизъм ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още