IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов обеща дебат за клас прослужено време в тристранката

Имаме да решаваме много по-важни неща, заяви финансовият министър

15:38 | 25.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Няма да се води отделен дебат за структурата, организацията на работната заплата, в това число и за клас прослужено време, а той ще е в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Тази тема не стои на дневен ред пред правителството днес, допълни Горанов, като изтъкна, че няма забранени теми за дебат и добави, че темата е внесена в тристранния съвет от работодателските организации и вероятно ще се обсъди. „Какво ще се реши накрая, нашата позиция е, че това не ни е основният приоритет, много по-важни неща имаме да решаваме“, заяви още финансовият министър.

Той информира, че се очаква следващото заседание на НСТС да е в началото на септември.

Горанов направи този коментар след среща по инициатива на работодателските организации с премиера Бойко Борисов, с участието на вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов, министъра на финансите и представители на браншови работодателски камари.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че няма затворени теми за преговори и разговорите са за политиката по доходите, трудово-правните взаимоотношения, като диалогът се води в тристранен формат. Мястото на тези разговори е в тристранката, а не в двустранни сепаративни преговори, посочи още Велев.

По думите на финансовия министър обидите и нападките не са добър начин за правене на социален диалог. Той изтъкна, че представителите на работодателите и на синдикатите са помолени разговорите да се върнат в тристранката при запазване на добрия тон. Направи ни лошо впечатление, и премиерът го сподели, че не ни харесва, че се заразяват от политиците и вземат лошото от начина, по който ние водим дебат, коментира финансовият министър.

Велев изтъкна, че според работодателите по-високи доходи могат да дойдат от по-висок икономически растеж и производителност на труда, за което са нужни подготвени човешки ресурси, по-добра бизнес среда, привличане на инвестиции и увеличаване на местните вложения.

Той информира още, че на срещата са били обсъдени и приоритетите в икономическото развитие на страната и реформите, които се подкрепят от работодателите. Бизнесът е дал висока оценка на постигнатите резултати при ограничаването на административните тежести.

"Бяхме представили десет най-остри проблема, които от десет години стоят нерешени, има всички изгледи пет тях да бъдат решени до края на годината, в това число един вече е решен - няма да се изисква да доказваме задължения към фиска при участие в обществени поръчки и проекти", изтъкна Велев.

Финансовият министър информира, че на срещата е бил обсъден и план за работа на тристранния съвет с приоритетите на работодателите по него.

В отговор на въпрос за предложения от работодателите нов начин за изчисляване на минималната заплата министърът коментира, че няма съвършени решения в създаването на параметрични зависимости за определени макропоказатели и те имат както предимства, така и недостатъци. Диалогът за механизма за минималната заплата продължава, допълни министърът и посочи, че би искал да се запознае с подобни механизми във водещи европейски икономики, които да ни послужат като основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
power grid
преди 6 години
Бе тоя *** Велев нема ли да се запр най накрая?Или иска бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още