IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продаде дълг на инвеститори за първи път от 2014 г.

Заявките са два пъти повече от стойността на емисията, а доходността е по-добра от очакваното

19:56 | 25.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция продаде дълг на инвеститори за първи път от 2014 година насам, пише Ройтерс. Емисията беше реализирана, след като страната постигна споразумение с кредиторите по прегледа на спасителната програма. 

Атина е постигнала по-добра от очакваното доходност - 4,375 пункта, за новата си емисия петгодишни облигации, съобщи финансовият министър Евклид Цакалотос, цитиран от AnaMpa. Това е с 0,3 пункта по-ниско от последното излизане на Гърция на капиталовите пазари през 2014 година.

За Цакалотос това е първата сигурна стъпка, която прави страната по пътя за връщането на доверието на инвеститорите и слагането на края на спиралата на спасителни програми, в които изпадна страната от 2010 година насам.

Източници на AnaMpa посочват, че е имало повече 200 официални заявки на обща стойност от 6,5 млрд. евро за емисията. Предложената емисия е 3 млрд. евро, посочва още агенцията.

В момента на посещение в Атина е европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси. На среща с премиера Алексис Ципрас той препоръча да бъдат разработени мерки за периода след края на третата спасителна програма през август 2018 година.

"Постигнахме много, извървяхме дълъг път и най-накрая виждаме светлина", посочи Московиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Пълен, тотален и абсолютен триумф на новият модел пазарна икономика. Желанието за инвестиране в държавен дълг е станало толкова силно и непреодилимо, че дори гърците не успяват да задоволят търсенето и то е повече от двойно по-високо от предлагането. Рокендрол!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още