IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие закона за санкциите срещу Русия

Двете камари на американския парламент трябва да се споразумеят за текстовете на нормативния акт преди той да бъде пратен на президента за одобрение

08:09 | 26.07.17 г. 13
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея, предават световните агенции. Според публикуваните информации това е станало въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп.

В хода на гласуването конгресмените са подкрепили приемането на мярката с 419 гласа "за" срещу само 3 "против".

Законопроектът срещна силна подкрепа както от страна на съпартийците на Тръмп от Републиканската партия, така и от Демократическата партия. Сега той трябва да бъде приет и от горната камара на американския Конгрес - Сената, преди да отиде при президента на САЩ, който може да го подпише или да му наложи вето.

Политическите лидери в Сената засега не са казали кога може да разгледат законопроекта, предава БТА.

От Белия дом съобщават, че президентът все още не е решил дали ще подпише закона.

Законопроектът ще направи за държавния глава на САЩ по-трудно да премахва санкции срещу Русия. Именно това беше целта на конгресмените, които искаха да я постигнат, обединявайки новите санкции срещу Москва в един общ комплекс наказателни мерки срещу Руската федерация, Иран и Северна Корея.

В текста е предвидено президентът по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции. За целта ще е необходима санкцията на Конгреса.

Между Камарата на представителите и Сената обаче засега няма единодушие за окончателната версия на санкциите. Сенатът вече прие версия на този законопроект, но тя е различна от сега приетата от Камарата на представителите. При това положение законопроектът ще бъде приет окончателно и изпратен за подпис при Тръмп само ако двете камари постигнат споразумение за една версия.

Белият дом вече дава признаци, че президентът на САЩ ще подпише новите мерки, въпреки безпокойствата, че чрез него му се връзват ръцете. Говорителят Сара Сандърс съобщи, че в момента се прави проучване на законопроекта, предава Ройтерс.

"Макар президентът да подкрепя налагането на строги санкции срещу Северна Корея, Иран и Русия, Белият дом проучва законопроекта на Камарата на представителите и очаква на бюрото на президента да бъде представен окончателен вариант на законодателните мерки", допълва Сандърс.

Законопроектът предизвика безпокойство в Европейския съюз (ЕС), защото приемането му може да доведе до глоби за компании, които участват съвместно с Русия в различни енергийни проекти. Вчера излезе списък с осем големи проекта, които според Европейската комисия (ЕК) са застрашени заради новите мерки. Днес в Брюксел ще заседава Колежът на комисарите, за да се вземе решение за ответната реакция на блока.

Съвсем скоро могат да се очакват и нови санкции на САЩ заради Северна Корея, включително мерки срещу китайски юридически лица и финансови институции. Това съобщава и.д. помощник държавният секретар на САЩ за Източна Азия Сюзан Торнтън, цитирана от Ройтерс, по време на изслушване в подкомисия в Сената на САЩ.

Ройтерс допълва, че Северна Корея скоро може да извърши ново ракетно изпитание. Информацията е на източници на агенцията, пожелали анонимност. По техни думи се забелязва засилена активност на територията на обект в западния севернокорейски град Кхусон, наподобяваща подготовка за такова действие.

Според вестник Washington Post американските специални служби са преразгледали становището си и вече смятат, че Пхенян може да приеме на въоръжение междуконтинентална балистична ракета още догодина, предаваТАСС.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли също заяви, че Вашингтон и Пекин са постигнали напредък в преговорите си за налагане на нови санкции срещу Северна Корея заради последното й ракетно изпитание. "Истинското изпитание" за това ще бъде Русия, каза още тя.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп коментира, че Иран трябва да спазва условията по споразумението за ядрената програма, иначе ще си навлече "големи проблеми", предаде Ройтерс.

Тръмп говори на митинг в Йънгстаун, щата Охайо. Там той каза, че поведението на Иран е станало много дръзко в резултат на споразумението за ядрената програма, но че това няма да продължи още дълго.

"Ако това споразумение не се спазва така, както трябва, ще има големи проблеми за тях. Мога да ви уверя в това. Повярвайте ми", заяви Тръмп.

По-рано американският президент се срещна във Вашингтон с ливанския премиер Саад Харири, предаде ДПА. Тръмп го похвали за усилията на страната му да приема сирийски бежанци и заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят Ливан.

Харири на свой ред каза, че страната му е изправена пред сериозни предизвикателства в оказването на прием на своя територия на наброяващите около 1,5 млн. сирийци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
Dimat
преди 6 години
Ха-ха!Путин си го премести в другия крачол!Че нали по думите на същия този конгрес,Путин им е избрал президента,който ги управлява....Абе,даже може и да го е домързяло да си го премести в другия крачол!Паленцата си джафкат,керванът си върви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
dakl
преди 6 години
В момента бившият вече световен хегемон прави всичко по силите си да противодействува на настъплението на конкурентите оспорващи господството му, но впечетлението е че вече борбата се води да се печели време, защото влакът безповратно вече се движи към пропаста. Въпросът е колко и кого ще завлече със себе си в пропастта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Междувременно: Китай доста яко стъпва на сцената; Русия се посъвзема от настинката; САЩ губи позиции (поне така изглежда покрай аферата Тръмп); Кралството също е по нанадолнището; ЕС е пред криза с емигрантите, донякъде с отделянето, и като цяло с гей-ценностите; Япония е до шия в дългове; Турция все по-често поглежда на изток; ... . Войната се води отдавна и съвсем не с остарелите оръжия (които днес са признак на слабост, като шамаросването на дете от родител). Тя се води с финанси, икономика, медии, психо и социо похвати, и т.н.. А Русия и Китай взети заедно съвсем не са за подценяване, стоят ли заедно и успеят ли да завържат Азия с Европата (че и Африката), което предполага се те да го съзнават. Предстои не сриване на голяма държава, а преразпределение на позициите им по шахматната дъска.За инфо, ето връзки към основни телевизии (на английски) на най-основните играчи:Китайска: http://***.filmon.com/tv/cctv-newsРуска: https://***.rt.com/on-air/Европейска: http://***.euronews.com/liveКралството: http://news.sky.com/watch-liveСАЩ: http://***.cbsnews.com/live/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
то хуу санкции, но не всеки е длъжен да ги гледва освен ако не са директно от ООН ..... Сашш накрая ше се набутат кат поляци на централна гара кат всички се обърнат срещу тех със санкции и тогава ше лапат чучура наплюнчен и с разширени вени .... просто натам си отиат нешата. "Не вие тука ше купувате нашия шистак на десторни цени, щот ние сме наложили санкции и така искаме ..." пхахах и еврогеййовете ше им каат "Миии добре, ние нема прайм пари ше ви даваме сичко на вас " .... не мислим даже ич, че BP и Shell са съгласни ммм никак даже, т.е. 2 от членовете на Билдербърга мммдааам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 6 години
Явно ти пък не гледал предизборната кампания - и всички машшшшшинации, свързани с нея. При честни избори и честна предизборна кампания, Доналдът щеше да отвее Полуживата с поне 18% разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
0pk
преди 6 години
И ко`ш праим са? Предлагам ти да идеш в посолството и да им дадеш идея как да оправят тази несправедливост. Но иначе ме радва прозрението ти по повод на демократичността там :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
В "най-демократичната" държава на света, не винаги печели тоя с най-много гласове. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F_(%D0%A1%D0%90%D0%A9)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
Като цяло, съм за! Освен това трябва да се обърне внимание и на вноса на еленови рога (https://***.24chasa.bg/***/article/6345677), че да му се подкопае здравето и мъжествеността на Путин, да не може на х*я си да ги върти сичките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
0pk
преди 6 години
Ам кат беше, що не загуби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
mrynmryn
преди 6 години
Явно си гледал други избори, Тръмп имаше по-малко гласове от Хилари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още